Την εκτίμηση ότι η εκλογική διαδικασία δεν ήταν δίκαιη, ούτε και ελεύθερη, εξέφρασε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Όπως τόνισε, το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».

Ads

Ο κ. Ντεμιρτάς ανέφερε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής». «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», συνέχισε.

«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία», κατέληξε ο κ. Ντεμιρτάς.

Η συνεπικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, δήλωσε μετά την καταμέτρηση των ψήφων ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αποτέλεσμα της σκόπιμης πόλωσης που δημιούργησε ο Πρόεδρος Ερντογάν». Όπως σημείωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, το HDP θα αναλύσει λεπτομερώς τις αιτίες της πτώσης του ποσοστού του, παρ’ όλ’ αυτά, όπως υπογράμμισε, το γεγονός ότι το κόμμα ξεπέρασε το όριο του 10% που χρειαζόταν για να μπει στη Βουλή ήταν οπωσδήποτε μια σημαντική επιτυχία.

Ads