Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξελέγη την Τετάρτη προέδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στο έκτακτο συνέδριο που διεξήχθη για την αντικατάσταση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταπηδά στην προεδρία της Δημοκρατίας.  «Η Τουρκία χρειάζεται ένα πιο φιλελεύθερο σύνταγμα, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος AKP.

Ads

Όπως ανέφερε,παλαιότερα οι τουρκικές κυβερνήσεις περιορίζονταν στη χρήση των δυνάμεων του κράτους που είχαν τη δυνατότητα από το σύνταγμα να χρησιμοποιήσουν, κάτι που άλλαξε κατά την διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αναφορά αποτελεί αιχμή για τον ρόλο που έπαιζε ο στρατός στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά το παρελθον.

Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός και θα ακολουθηθεί χωρίς παρέκκλιση, ωστόσο η εξωτερική πολιτική της χώρας θα παραμείνει «πολυδιάστατη».

Ads

«Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Τα ονόματα αλλάζουν σήμερα, αλλά η ουσία, η αποστολή, το πνεύμα, οι στόχοι και τα ιδεώδη (που υπερασπιζόμαστε) παραμένουν», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε περισσότερα από 30.000 μέλη του AKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στην Άγκυρα.

Η εκλογή του Νταβούτογλου σημαίνει ότι ο ίδιος θα είναι επίσης ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, αφού ο  Ερντογάν, ο οποίος ορκίζεται πρόεδρος της χώρας την Πέμπτη, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή στον αντικαταστάτη του, μόλις αναλάβει την προεδρία της χώρας.