Στη σύλληψη τεσσάρων ακόμη μελών του πληρώματος του βυθισμένου φέρρυ μποτ ανακοίνωσαν οι Νοτιοκορεατικές αρχές, ενώ η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκουέν Χι  τόνισε πως η εγκατάλειψη του πλοίου ισοδυναμεί με φόνο. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν συλληφθεί ο καπετάνιος και δύο μέλη του πληρώματος. Συνολικά οι συλληφθέντες ανέρχονται στους επτά. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών της ναυτικής τραγωδίας ανέρχεται στους 64, ενώ ακόμη 238 άτομα αγνοούνται. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι μαθητές.

Ads

 
Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν πως  μέλη του πληρώματος μεταξύ αυτών και ο καπετάνιος εγκατέλειψαν το πλοίο πριν από τους επιβάτες. «Οι ενέργειες του καπετάνιου και ορισμένων μελών του πληρώματος είναι εντελώς ακατανόητες, απαράδεκτες και ισοδυναμούν με φόνο», δήλωσε η Παρκ Γκουέν Χι.
 
Σημειώνεται πως ο καπετάνιος άργησε πολύ να δώσει εντολή εκκένωσης του πλοίου, όπως προκύπτει από μαρτυρίες διασωθέντων αλλά και από βίντεο ντοκουμέντο την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν. Διασωθέντες αναφέρουν πως παρέμεναν στις θέσεις κατά εντολή του καπετάνιου για 40 λεπτά, μετά την πρόσκρουση. Όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση ήταν πια πολύ αργά για να βγουν έξω.
 
Εν τω μεταξύ από συνομιλία μεταξύ των ελεγκτών θαλάσσιας κυκλοφορίας και του πλοίου αποκαλύπτεται πως το πλήρωμα ανησυχούσε για τα σωστικά μέσα που διέθετε. Από την απομαγνητοφώνηση προκύπτει πως οι ελεγκτές είπαν στον καπετάνιο να «αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο για να απομακρύνει τους επιβάτες» και ότι θα έπρεπε να «λάβει την τελική απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι στην εκκένωση του πλοίου».
 
Το πλήρωμα εξέφρασε την ανησυχία του πως δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για να μεταφέρουν όλους τους επιβάτες. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταγγείλει πως ο πλοίαρχος και κάποια μέλη του πληρώματος μπήκαν τις σωστικές λέμβους πριν από τους επιβάτες. Επιπλέον ο εισαγγελέας Γιανγκ Τζουνγκ ζιν αποκάλυψε ότι κάποιοι από το πλήρωμα έχουν επιβεβαίωσει ότι δεν είχαν λάβει εκπαίδευση σωστικών.

Oι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ναυάγιο, δήλωσαν ότι θέλουν να παρατείνουν την κράτηση του πλοιάρχου και των άλλων 2 αξιωματικών καθώς επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος,  δεν βρισκόταν στο πηδάλιο την ώρα του ναυαγίου και εγκατέλειψε από τους πρώτους το πλοίο.