Σε μια νοσηρή γεωπολιτική «σκακιέρα», με την κάθε κίνηση να φέρνει πιο κοντά σε επικίνδυνες περιπλοκές, παραπέμπει η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε στρατιωτική βάση της Συρίας.

Ads

Η Ρωσία και το Ιράν επαναβεβαιώνουν την συμμαχία τους, ενώ ο Τραμπ ετοιμάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αυτή τη φορά με αφορμή την Συρία.

Σήμερα, με πρωτοβουλία της ιρανικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Πούτιν και του Ιρανού προέδρου Ροχανί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Συρία, ενώ και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν ως «απαράδεκτες» και «επιθετικές» τις ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, σε κατάφωρη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ads

Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να υπάρξει αντικειμενική και αμερόληπτη διερεύνηση όλων των συνθηκών του περιστατικού με τα χημικά όπλα στις 4 Απριλίου στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το οποίο, θυμίζουμε, αποτέλεσε και την αφορμή της πυραυλικής επίθεσης των ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας για την πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία, καθώς και για την υλοποίηση των συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες κλείστηκαν κατά την επίσκεψη του Ιρανού ηγέτη στην Ρωσία, στις 27 και 28 Μαρτίου.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις βασικές πτυχές της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής, ενώ εκφράστηκε η προθυμία και η ετοιμότητα για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει καταγγείλει τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον τη στρατιωτικής βάσης στη Συρία, με το υπουργείο Εξωτερικών του να ανακοινώνει πως καταδικάζει «έντονα όλες τις μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ συζητά με την κυβέρνησή του την δυνατότητα επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν επειδή υποστηρίζουν την Συρία.

Αυτό ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, Ria – Novosti, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χείλι, σε συνέντευξή στο CNN.

Σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ διαθέτουν αποδείξεις για την συμμετοχή της Δαμασκού στο περιστατικό με τα χημικά στο Ιντλίμπ, η Χείλι απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «κατέληξε στο συμπέρασμα για την ευθύνη των συριακών αρχών στην βάση απόρρητου υλικού».

«Μας έδειξαν αποδείξεις, ο πρόεδρος είδε αποδείξεις. Αυτές, φυσικά, είναι απόρρητες και είμαι βέβαιη όταν μπορέσουν να δημοσιοποιηθούν, αυτό θα γίνει» είπε η Χέιλι.

Σύμφωνα με την ίδια, ο διευθυντής της CIA, Μαϊκλ Πομπέο, έφερε σε γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης και των ξένων εταίρων της Ουάσιγκτον «αποδείξεις και πληροφορίες που διαθέτει».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον υποστήριξε σήμερα ότι η «απραξία» της Ρωσίας προκάλεσε την επίθεση με το θανατηφόρο χημικό αέριο κατά των αμάχων στη Συρία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ρωσία απέτυχε να υλοποιήσει τη συμφωνία του 2013 που προέβλεπε την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία.

«Νομίζω ότι η πραγματική αποτυχία στην περίπτωση αυτή, είναι η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως προκύπτουν από τις συμφωνίες καταστροφής των χημικών όπλων του 2013» δήλωσε ο Τίλερσον στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC «This Week».

«Η αποτυχία σχετικά με την πρόσφατη (πυραυλική) επίθεση, αλλά και την τραγική επίθεση με τα χημικά όπλα, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έναντι της διεθνούς κοινότητας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται στη Μόσχα μέσα στην εβδομάδα, όπου και θα έχει συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους.