Η δικαιοσύνη των Φιλιππίνων απαγόρευσε στη Μαρία Ρέσα να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης τον ερχόμενο Δεκέμβριο, επικαλούμενη τον «κίνδυνο φυγής» της δημοσιογράφου από τη χώρα.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι η Μαρία Ρέσα, η οποία είναι συνιδρύτρια του ιστοτόπου ερευνητικής δημοσιογραφίας «Rappler» και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με στόχο «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης».

Η ίδια έχει ήδη συλληφθεί δύο φορές, ενώ έχει υποστεί και διώξεις για δυσφήμηση ή οικονομική απάτη και σωρεία άλλων απειλών μέσω διαδικτύου, την ώρα που η κυβέρνηση Ντουτέρτε επιμένει ότι δεν έχει ανάμειξη, παρόλο που ο πρόεδρος έχει καταφερθεί ονομαστικά εναντίον του «Rappler», τον οποίο χαρακτήρισε «ιστότοπο fake news» μετά τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου επικριτικού προς έναν στενό του σύμβουλο.

Η πρώην ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN είναι ελεύθερη υπό όρους, εν αναμονή της δίκης της σε δεύτερο βαθμό, αφού τον Ιούνιο καταδικάστηκε για δυσφήμιση. Είχε ζητήσει από τη δικαιοσύνη να της δώσουν άδεια για να ταξιδέψει στη Νορβηγία στις 10 Δεκεμβρίου, για την τελετή απονομής του Νόμπελ, ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας στην εισήγησή του προς το Εφετείο αντιτάχθηκε στο αίτημα, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά της να ταξιδεύει «δεν είναι απόλυτο» και δεν απέδειξε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να μεταβεί στο Όσλο.

Ads

Η 58χρονη σήμερα Ρέσα, που τον Απρίλιο είχε τιμηθεί με το βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου, που απονέμει η UNESCO σε αναγνώριση για «την αέναη μάχη της υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης», ερεύνησε τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών που ξεκίνησε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις αυτές.

Αφότου εξελέγη πρόεδρος όμως ο Ντουτέρτε, το 2016, η Μαρία Ρέσα και ο ιστότοπός της αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και πολλές διαδικτυακές απειλές. Η δημοσιογράφος διώκεται συνολικά για επτά υποθέσεις, τις οποίες η ίδια χαρακτηρίζει «γελοιότητες». Για μία από αυτές μάλιστα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη.

Η Ρέσα έχει και την αμερικανική υπηκοότητα και αυτήν την περίοδο βρίσκεται στις ΗΠΑ, αφού της δόθηκε η άδεια να ταξιδέψει στη χώρα αυτή.

Το Ινστιτούτο Νόμπελ εκτίμησε ότι είναι «ντροπή μια χώρα να μην απελευθερώνει τους πολίτες της ώστε να μπορέσουν να πάνε στο Όσλο για να παραλάβουν το Νόμπελ Ειρήνης».