Τη νίκη απευθείας, από τον πρώτο γύρο, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, δίνει το τελικό αποτέλεσμα της καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας, στον σοσιαλιστή πρόεδρο Έβο Μοράλες. Ο Μοράλες έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του αντιπάλου του Κάρλος Μέσα, κατά τα δεδομένα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της επιτροπής. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 88,31%. 

Ads

Η διαφορά 10,56% που εξασφάλισε ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, που βρίσκεται στην εξουσία επί σχεδόν 14 χρόνια, σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αναμετρηθεί με τον Μέσα, πρώην πρόεδρο, στον δεύτερο γύρο. Εξασφαλίζει έτσι τέταρτη συναπτή θητεία, που σημαίνει ότι θα κυβερνήσει ως και το 2015, ή συνολικά 19 χρόνια.

Η αντιπολίτευση και προσωπικά ο Μέσα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διέπραξε «νοθεία». Διεμήνυσε ότι αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, που τόνισε πως περίμενε, και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

Ο Μοράλες από την πλευρά του κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιδιώκει να τον ανατρέψει με «πραξικόπημα». Όλη την εβδομάδα καταγράφονται διαδηλώσεις και επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Βολιβίας, με γραφεία της εκλογικής επιτροπής και του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), να έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και εμπρησμών.

Δεύτερο γύρο θέλουν ΟΑΚ και ΕΕ

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν χθες τις αρχές της Βολιβίας να οργανώσουν δεύτερο γύρο — εάν απαιτείτο, θα διεξαγόταν τη 15η Δεκεμβρίου — για να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» στην εκλογική διαδικασία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του πρώτου γύρου.

Ads

Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Κολομβίας τάχθηκαν χθες Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βολιβία στην περίπτωση που ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) δεν επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα του πρώτου.

Εάν η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΚ «δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, καλούμε την βολιβιανή κυβέρνηση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό της σύστημα προκηρύσσοντας δεύτερο γύρο» της διαδικασίας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων χωρών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΞ της Κολομβίας.