Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ρωσία φέρεται να αποσύρει δυνάμεις από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, όπου έχει χάσει έδαφος, και πιθανότατα θα ανακατευθύνει τα στρατεύματα προς τα νοτιοανατολικά, όπου τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν μεγαλύτερη επιτυχία γράφουν οι «New York Times».

Ads

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας χαρακτήρισε την Πέμπτη τη ρωσική αποχώρηση από το Χάρκοβο ως «σιωπηρή αναγνώριση της αδυναμίας της Ρωσίας να καταλάβει βασικές ουκρανικές πόλεις όπου περίμεναν περιορισμένη αντίσταση από τον πληθυσμό».

Η επιτυχία της Ουκρανίας εκεί αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει η Μόσχα μετά την υποχώρησή της από το Κίεβο, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, αφού αφιερώσει χρόνο για την ανασύσταση των εξαντλημένων δυνάμεών της, η Ρωσία πιθανότατα θα τις αναδιατάξει στη νοτιοανατολική Ουκρανία,  προς τις όχθες του ποταμού Σεβεροντονιέτσκ, για να προστατεύσει τη «συγκέντρωση της κύριας δύναμης» και «οδούς ανεφοδιασμού για επιχειρήσεις» γύρω από την πόλη Ιζούμ που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Ads

Το Ιζούμ, σχεδόν δύο ώρες απόσταση νοτιοανατολικά του Χάρκοβο, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Απρίλιο και έχει γίνει μια σημαντική βάση για το επιχειρησιακό σχέδιο της Μόσχας να καταλάβει περισσότερα εδάφη στο Ντονμπάς.

image

Η εφημερίδα επικαλείται ένα φιλορωσικό μέσο ενημέρωσης, το Readkova, το οποίο ανέφερε ότι μια ουκρανική αντεπίθεση προσπάθησε να σπάσει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού προς το Ιζούμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολλές γέφυρες πάνω από τον ποταμό Σεβεροντονιέτσκ που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις για τη μεταφορά προμηθειών και στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Telegram από τοπικούς Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η εφημερίδα προσθέτει, ότι παρά τις ήττες γύρω από το Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν σημειώσει νίκες στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, που μαζί αποτελούν το Ντονμπάς, και όπου η Μόσχα ελέγχει τώρα περίπου το 80% της επικράτειας.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του κομματικού του Λουγκάνσκ που ελέγχεται από το Κίεβο, Serhiy Haidai, «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά», τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή.

«Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους», έγραψε την Πέμπτη σε ανάρτησή του στο Telegram. «Η συντριπτική πλειονότητα των κρίσιμων υποδομών θα πρέπει να ανοικοδομηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο και κινητή τηλεφωνία στην περιοχή, την οποία οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μάχες ήταν πιο σφοδρές στο Σεβεροντονιέτσκ (σσ: η ομώνυμη του ποταμού, πόλη) όπου εννέα πολυώροφα κτίρια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Οι περισσότεροι από τους περίπου 15.000 κατοίκους που παραμένουν στην πόλη κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια, πρόσθεσε, καθώς το ρωσικό πυροβολικό έχει βάλει στόχο την πόλη σε μια «βάναυση επίθεση».

Μια λωρίδα αυτοκινητόδρομου που εκτείνεται νοτιοδυτικά από την πόλη βάλεται υπό έντονα πυρά λέει ο κυβερνήτης, εμποδίζοντας τις προσπάθειες μεταφοράς βοήθειας στην περιοχή ή εκκένωσής της από άμαχους.

image