Την ώρα που συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, επικαλούμενοι αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο.

Ads

Οι Times ανέφεραν ότι μια έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, πριν εκκινήσει τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μόσχα και Πεκίνο εξέδωσαν μια ανακοίνωση 5.000 λέξεων στην οποία διακήρυτταν πως η συνεργασία τους είναι «δίχως όρια». Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσαν πως θα εγκαθιδρύσουν ένα νέο παγκόσμιο σύστημα με αληθινή «δημοκρατία».

Σημειώνεται πως χθες Τρίτη, η Κίνα πήρε για πρώτη φορά θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του τη «βαθιά λύπη» της Κίνας για τη ρωσοουκρανική σύγκρουση.

Ads