Το Ισραήλ θα απαντήσει με μεγαλύτερη ισχύ από ό,τι πριν ακόμα και σε ένα «ψιχάλισμα» από πυρά ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Τετάρτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη χθεσινή συμφωνία για επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός. 

Ads

«Δεν θα ανεχτούμε ούτε ένα “ψιχάλισμα” από πυρά ρουκετών σε οποιοδήποτε τμήμα του Ισραήλ. Θα απαντήσουμε ακόμα πιο δυναμικά από ότι πριν», δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωτερική δυσφορία για μία δαπανηρή σύγκρουση που φαίνεται ότι έληξε χωρίς ξεκάθαρο νικητή, προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις την Τετάρτη μιλώντας για ένα «ισχυρό πλήγμα κατά της Χαμάς» και σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν ελάχιστες παραχωρήσεις.

Στη Γάζα η πρώτη ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά από το 2007 μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) κατάφερε να περάσει τα σύνορα με την Αίγυπτο και να μπει στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να διανείμει τρόφιμα αρκετά για να θρέψουν 150.000 ανθρώπους επί πέντε ημέρες.

Ads

Η οχηματοπομπή  που αποτελείτο από 18 νταλίκες, χρειάστηκε επτά ώρες για να πάει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη Γάζα.

Μια δεύτερη αποστολή του WFP αναμένεται στη Γάζα εντός των επόμενων ημερών.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας από διάφορες οδούς, συμπεριλαμβανομένης και της διάβασης στη Ράφα, ώστε να διασφαλίσουμε μια σταθερή ροή επισιτιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό» είπε ο Μοχάμεντ Ντιάμπ, ο διευθυντής του WFP για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Από την έναρξη των συγκρούσεων στη Γάζα, τον Ιούλιο, το WFP παρείχε καθημερινά έτοιμα γεύματα σε περίπου 350.000 Παλαιστίνιους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμά του στα Παλαιστινιακά εδάφη, το WFP χρειάζεται περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια ώστε να εξασφαλίσει ότι η αποστολή του θα συνεχιστεί για τρεις μήνες.