Πάνω από 4.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ στο Νεπάλ. Οι έρευνες στα ερείπια συνεχίζονται με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων να μιλούν για δεκάδες χιλιάδες θύματα. Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός του Νεπάλ ήταν 900 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Κεφαλονιάς. Διασώστες από χώρες του εξωτερικού σπεύδουν στη χώρα ενώ χρήματα συγκεντρώνονται από τη διεθνή κοινότητα. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της χώρας. Απαιτούνται φάρμακα, ιατρικά μέσα και αίμα. 

Ads

Στη χώρα η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με δονήσεις 4-5 βαθμών. Οι κάτοικοι κοιμούνται σε σκηνές στους δρόμους δίπλα στα ερείπια. Πολλοί είναι αυτοί που μετακινούνται προς τις επαρχίες της χώρας. Οι δρόμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Σε πολλές πόλεις της επαρχίας οι υπηρεσίες του Νεπάλ δεν έχουν καν καταφέρει να φτάσουν και ο αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Εκτιμάται ότι ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από το χάρτη. 


 

Το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών βρισκόταν στους 3.218 και των τραυματιών να ξεπερνά τους 3.500. Ο συγκεκριμένος απολογισμός αφορά μόνο το Νεπάλ ενώ ήδη από το σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι σε βόρεια Ινδία και Θιβέτ. 

Ομάδες διασωστών από διάφορες χώρες ξεκίνησαν ήδη να αναχωρούν για το Νεπάλ από τις γειτονικές χώρες Ινδία, Κίνα και Πακιστάν. Βοήθεια και συνεργεία στέλνουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Καναδάς και τα Εμιράτα. Από την Κομισιόν ανακοινώθηκε βοήθεια τριών δισ. ευρώ επιπλέον από την ανθρωπιστική βοήθεια ή τα κεφάλαια που θα προσφέρει κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. 

Ads

Σεισμός 900 φορές μεγαλύτερος από της Κεφαλονιάς

Η ισχυρή δόνηση των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, αναμένεται να προκαλέσει σεισμικό ντόμινο, σύμφωνα με τον σεισμολόγο και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στο Κατμαντού. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι   ο σεισμός στο Νεπάλ ήταν 900 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Κεφαλονιάς ενώ υπολόγισε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα Ιμαλάια «θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο».

Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ τόνισε ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 έως 8 βαθμούς σε βάθους χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

Ο Ευθύμης Λέκκας υποστήριξε ότι ο σεισμός ήταν αναμενόμενος καθώς όπως ανέφερε για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων η οποία, ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής περιοχής. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην περιοχή έγινε πριν 80 χρόνια, είχε περίπου το ίδιο μέγεθος και 10.000 θύματα.