Η επόμενη ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ, βρίσκει τη χώρα και τους κατοίκους της αντιμέτωπους με μια εικόνα βιβλικής καταστροφής: στο Κατμαντού και σε άλλες περιοχές, σπίτια και καταστήματα κατεστραμμένα, σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ακόμη και με γυμνά χέρια, για να απεγκλωβίσουν πολίτες που παγιδεύτηκαν στα ερείπια. Θρήνος και ανείπωτος πόνος.

Ads

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τόσο στο Νεπάλ όσο και στις γειτονικές χώρες.

Διαβάστε σχετικά:

Διεθνής κινητοποίηση για τους σεισμοπαθείς του Νεπάλ [ΒΙΝΤΕΟ]

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή του σεισμού

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται στην περιοχή πολύ κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται το πρωί της Κυριακής, με μέγεθος 6,8 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Εξαιτίας του ισχυρού μετασεισμού προκλήθηκαν και νέες χιονοστιβάδες στην οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Ads

#Nepal Tweets

#QuakeNepal Tweets

image

Νέοι μετασεισμοί έπληξαν την πρωτεύουσα Κατμαντού όπου οι κάτοικοι, παρά την παγωνιά, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

image

image

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κλιμάκια τόσο της Ερυθράς Ημισελήνου και του Ερυθρού Σταυρού, όσο και των Γιατρών του Κόσμου έχουν σπεύσει προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς. Κυβερνήσεις πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η γειτονική Ινδία, αλλά και η Ιαπωνία απέστειλαν με αεροσκάφη φορτία με ανθρωπιστικό υλικό, τρόφιμα και φάρμακα.

image

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

image

image

Τραγωδία και στο όρος Έβερεστ

image

Εν τω μεταξύ, στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα. Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς το πρωί της Κυριακής, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.

image

«Όλοι οι βαριά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα. Φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε ύπνο», έγραψε στο Twitter ένας Ρουμάνος ορειβάτης, ο Άλεξ Γκάβαν. Ο Γκάβαν ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσαν το Σάββατο για την καταστροφή, ενώ αργότερα, πάντα μέσω του Twitter, έκανε έκκληση για βοήθεια.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα. «Προσευχόμαστε για όσους έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα αυτή», ανακοίνωσε από την πλευρά της η Jagged Globe, η ταξιδιωτική εταιρεία που είχε οργανώσει την ορειβατική αποστολή.

image

Συνολικά 22 ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και από εκεί ελικόπτερο παρέλαβε τους 15 και τους μετέφερε στο Κατμαντού.

Εν τω μεταξύ όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άτομα, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε χιονοστιβάδα στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.