Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, και γίνεται ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως γιια πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο.

Ads

Ύστερα από ένα τετραήμερο εκλογικό θρίλερ με τις κρίσιμες πολιτείες να κρίνονται σε μερικές χιλιάδες ψήφους, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζό Μπάιντεν εμφανίζεται να έχει ήδη συγκεντρώσει 284 ή 273 εκλέκτορες (ανάλογα με εάν ενσωματώνεται και η Αριζόνα ή όχι) από τους 270 που απαιτούνται για να εκλεγεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η νίκη του Τζό Μπάιντεν επετεύχθη με τη επικράτηση στην Πενσυλβάνια, την οποία αρχικά έχανε. Όμως στα «τελευταία μέτρα» με τη βοήθεια των επιστολικών ψήφων έκανε την ανατροπή και πήρε τους 20 εκλέκτορες της πολιτείας με περίπου 30.000 ψήφους διαφορά. 

«Αισθάνομαι τιμή και ταπείνωση για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter. «Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Ads

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε και τόνισε. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες, στο σύνολό τους, θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Ο εκλογικός χάρτης