«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας-Δύσης έχουν εισέλθει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Μπορούμε να πούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα: ολισθήσαμε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Αυτό που μένει είναι μια εχθρική και κλειστή πολιτική, κατά την άποψή μας, του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πίστεψαν ότι η δημιουργία μιας λεγόμενης ζώνης φίλων στα σύνορα της ΕΕ θα συνιστούσε εγγύηση για ασφάλεια. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει ζώνη φίλων αλλά ζώνη αποκλεισμού», σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να δημιουργηθεί, ωστόσο οφείλουμε να ξεκινήσουμε. Οι θέσεις μας διαφέρουν αλλά δεν διαφέρουν όσο πριν από 40 χρόνια όταν στην Ευρώπη υπήρχε ένα τείχος», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.

Αναφορικά με τη στάση της χώρας του στο συριακό ζήτημα, ο Ρώσος πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν άμαχους στη Συρία, λέγοντας ότι «απλά δεν είναι αλήθεια». Τόνισε επίσης ότι μόνο μια τακτική συνεργασία Μόσχας-Ουάσινγκτον μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία.