Να σταματήσει να δέχεται Τούρκους πιλότους που σχεδίαζαν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδευτούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-35, αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση, σαφής ένδειξη της κλιμακούμενης διένεξης σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών αεροπορικών συστημάτων άμυνας.

Ads

Οι δύο σύμμαχες -κατά τ’ άλλα- χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επιδοθεί εδώ και μήνες σε δημόσιες αντεγκλήσεις εξαιτίας της παραγγελίας των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, το οποίο η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει ότι αποτελεί απειλή για τα F-35 της Lockheed Martin Corp, τα οποία η Τουρκία σκοπεύει επίσης να αγοράσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τα δύο, αλλά απέφυγε να λάβει μέτρα μέχρι τώρα για να περιορίσει ή να σταματήσει την προγραμματισμένη εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στο πρόγραμμα.

Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση να ανατραπεί, ίσως εάν η Τουρκία τροποποιήσει τα σχέδιά της.

Ads

Ανέφεραν ότι η μέχρι τώρα απόφαση ισχύει μόνο για τους επερχόμενους πιλότους, ενώ δεν έχει ακόμη υπάρξει επίσημη απόφαση να σταματήσει η εκπαίδευση των πιλότων στη βάση πολεμικής αεροπορίας στην Αριζόνα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στη βάση της Αριζόνα υπάρχουν έξι Τούρκοι αξιωματικοί πιλότοι, και επιπλέον 20 Τούρκοι συντηρητές αεροσκαφών.

Η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον να αγοράσει 100 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα έχουν συνολική αξία 9 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Εάν η Τουρκία απομακρυνόταν από το πρόγραμμα F-35, θα ήταν μια από τις σημαντικότερες ρήξεις της πρόσφατης ιστορίας στη σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων, αναφέρουν οι αναλυτές. Ωστόσο, η αποκάλυψη της απόφασης σχετικά το ότι η Τουρκία προχωράει στην αγορά ρωσικών S-400 έχει διαταράξει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.