Περίπου 2.000 μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια του 2011, προσπαθώντας να φτάσουν με βάρκες στις ακτές της Ευρώπης.

Ads

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Επιτροπή Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, 1.971 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουν τις ακτές της Ευρώπης, αναζητώντας μία νέα ζωή.

Η Ταινέκε Στρικ, εισηγήτρια της έκθεσης, ολλανδέζα βουλευτής των Σοσιαλιστών, έκανε λόγο για θλιβερό ρεκόρ, που σημειώθηκε σε μία χρονιά, κατά την οποία η Μεσόγειος, παρακολουθείται πολύ πιο στενά από ότι στο παρελθόν, λόγω του πολέμου στην Λιβύη.
 
Παράλληλα, η Στρικ υποστήριξε πως διερευνάται ποια ήταν τα πλοία, που δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις βοήθειας των μεταναστών από τη Λιβύη, των οποίων το σκάφος βυθίστηκε τον Μάρτιο του 2011, οδηγώντας στο θάνατο 63 άτομα.
 
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, τα επιβατηγά πλοία, αλλά και τα πολεμικά, υποχρεούνται να προβούν σε επιχειρήσεις διάσωσης ναυαγών, όταν υπάρχει σχετική έκκληση.