Νεκρός από πυρά έπεσε Ρώσος δημοσιογράφος που κάλυπτε τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία, το πρωί της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι σήμερα θα συνομιλήσουν εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με θέμα την εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της Ουκρανίας. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Ποροσένκο είχε ανακοινώσει μονομερή εκεχειρία, όμως εθελοντές μαχητές του Κιέβου την Κυριακή διαδήλωσαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο θέλοντας να συνεχιστούν οι συγκρούσεις με τους αυτονομιστές μέχρι την επικράτησή τους. 

Σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία κατά την συνομιλία της Κυριακής και εν όψει της λήξης της εκεχειρίας σήμερα οι τέσσερις πλευρές «υπογράμμισαν τη σημασία νέων απτών βημάτων με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο πεδίο, την παράταση της εκεχειρίας και την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε η Ουκρανία».

Η κλιμάκωση της βίας πάντως στην χώρα φαίνεται να είναι ένα σενάριο πολύ πιθανό καθώς οι διαδηλωτές στο Κίεβο κάλεσαν τον πρόεδρο Ποροσένκο  να τερματίσει την εκεχειρία και να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Ζήτησαν επίσης να εφοδιαστούν με καλύτερα μέσα για την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που πρόσφατα διακόπηκε στα ανατολικά.

Ads

Διαδήλωση, όμως, έγινε την Κυριακή στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Πολίτες και εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ζήτησαν από την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας. Οι κάτοικοι της περιοχής, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, έλεγαν πως θέλουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συγκρούσεις μεταξύ στρατού και φιλορώσων ενόπλων σημειώθηκαν παρά την εκεχειρία. Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς ανέφερεαν ότι χρησιμοποίησαν όλμους για να πλήξουν σημείο ελέγχου στο Σλαβιάνσκ.

Όσον αφορά τον δημοσιογράφο ήταν έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, που βρισκόταν μαζί με μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων τους οποίους οδηγούσαν αντάρτες του Ντονέτσκ σε σημείο για να συναντήσουν μητέρες στρατιωτών που είχαν πάει για να ζητήσουν τα παιδιά τους να εγκαταλείψουν την περιοχή αυτή.