Η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι σκότωσε ανώτατα στελέχη της Μπόκο Χαράμ, πιθανώς και τον ηγέτη της, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφτανε στη χώρα για συνομιλίες με στόχο την καταστολή των μαχητών της οργάνωσης αυτής.

Ads

Κυβερνητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την Παρασκευή το βράδυ στόχους της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης στο δάσος της Σαμπίσα στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανακοίνωσε σήμερα η πολεμική αεροπορία, επισημαίνοντας ότι μόλις επιβεβαίωσε λεπτομέρειες της επιδρομής.

«Ο ηγέτης τους, ο λεγόμενος ‘Αμπουμπάκαρ Σεκάου’, πιστεύεται ότι τραυματίστηκε θανάσιμα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του στρατού Σάνι Κουκασέκα Ούσμαν, ο οποίος δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά την πηγή της πληροφορίας αυτής.

Ο στρατός έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν ότι πιθανολογείται πως ο Σεκάου είναι νεκρός, αλλά αργότερα η οργάνωση δημοσιοποίησε βίντεο στα οποία εμφανίζεται ένας άνδρας που δηλώνει πως είναι ο Σεκάου και είναι σώος και αβλαβής. Προς το παρόν η Μπόκο Χαράμ, η οποία επικοινωνεί με τα μέσα ενημέρωσης μόνον μέσω βίντεο, δεν έχει αντιδράσει στη σημερινή ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας.

Ads

Η Νιγηρία ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ να της πουλήσουν αεροσκάφη για να τα χρησιμοποιήσει στη μάχη της κατά της Μπόκο Χαράμ, η οποία ιδρύθηκε στο βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο πριν από επτά χρόνια και έχει σκοτώσει όπως υπολογίζεται περίπου 15.000 ανθρώπους στο πλαίσιο του αγώνα της για την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους.

Υπό τον πρώην πρόεδρο της χώρας Γκούντλακ Τζόναθαν, οι ΗΠΑ είχαν μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων και είχαν σταματήσει την εκπαίδευση νιγηριανών στρατιωτών κυρίως λόγω των ανησυχιών που υπήρχαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών που κρατούνταν από τις αρχές.

Ωστόσο η νέα κυβέρνηση του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι έχει επιχειρηματολογήσει ότι το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει βελτιωθεί επαρκώς ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός αυτός.

Ο Κέρι δεν σχολίασε την είδηση αυτή κατά την άφιξή του σήμερα στη Νιγηρία με στόχο να συζητήσει την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ. Ωστόσο κατά την πρώτη στάση που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη χώρα, στην απομακρυσμένη βορειοδυτική πόλη Σοκότο, δήλωσε ότι ο αγώνας κατά της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης θα πετύχει μόνον αν αντιμετωπιστούν οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εντάσσονται σε οργανώσεις μαχητών και αυτές κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους.

«Είναι κατανοητό ότι στον απόηχο της τρομοκρατικής δραστηριότητας κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να καταστείλουν οποιονδήποτε και όλους όσοι θα μπορούσαν θεωρητικά να θέτουν κάποιου είδους απειλή. Ωστόσο ο εξτρεμισμός δεν μπορεί να ηττηθεί μέσω της καταστολής ή του φόβου”, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Κέρι αναμένεται αργότερα σήμερα να μεταβεί στην Αμπούζα όπου θα συναντηθεί με τον Μπουχάρι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Νιγηριανή δικαστική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε αυτόν τον μήνα καταγγέλλει ότι ο στρατός σκότωσε 349 μέλη της σιιτικής μειονότητας της χώρας πέρυσι τον Δεκέμβριο σε μια σειρά από συγκρούσεις που σημειώθηκαν και ότι οι στρατιωτικοί που εμπλέκονταν σε αυτές πρέπει να διωχθούν ποινικά.

Πριν από δύο εβδομάδες η Μπόκο Χαράμ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με πρόσφατες, όπως φαίνεται, εικόνες από τις δεκάδες μαθήτριες που είχε απαγάγει πριν από δύο χρόνια από την πόλη Τσίμποκ στη βόρεια Νιγηρία. Στο βίντεο αυτό η οργάνωση σημείωνε ότι ορισμένα από τα κορίτσια αυτά έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές.

Η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας διέψευσε ότι έχει σκοτώσει κάποια από τις μαθήτριες αυτές σε αεροπορικές της επιδρομές.