Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους και ένα από τα τελευταία εν ζωή ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι σκοτώθηκε στο Χαλέπι στην Συρία, σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο του ΙΚ, το πρακτορείο Amaq, με ανακοίνωση που διένειμε στους υποστηρικτές της οργάνωσης.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αντνάνι σκοτώθηκε “καθώς επιθεωρούσε τις επιχειρήσεις για την απόκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι”, δίχως να αναφέρει τον τρόπο που σκοτώθηκε.

Το Ιράκ τον Ιανουάριο είχε αναφέρει πως ο Αντνάνι είχε τραυματιστεί σε μια αεροπορική επιδρομή στην δυτική επαρχία Ανμπάρ και έπειτα μετακινήθηκε προς την βόρεια πόλη της Μοσούλης, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Γεννηθείς το 1977 στην Τάζα Σούμπι Φαλάχα στην επαρχία Ιντλίμπ, νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, ο Αντνάνι είχε ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα – προκάτοχο του ΙΚ – τουλάχιστον μια δεκαετία πριν και είχε φυλακιστεί από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σύμφωνα με το ινστιτούτο Brookings.

Ads

Από τους παλαιότερους αξιωματούχους της οργάνωσης, ήταν επικεφαλής των εξωτερικών της επιχειρήσεων και αρμόδιος για επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Διετέλεσε επικεφαλής του προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΙΚ καθώς με ηχητικό του μήνυμα τον Ιούνιο του 2014 ανακοίνωσε την ίδρυση του χαλιφάτου που θα επεκτεινόταν στις περιοχές που είχε καταλάβει η οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Αντνάνι εμφανιζόταν συχνά ως το πρόσωπο της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης, όπως όταν κάλεσε με μήνυμα του τον Μάιο υποστηρικτές του ΙΚ να μετατρέψουν το Ραμαζάνι σε μια περίοδο “καταστροφής για τους άπιστους… σιίτες και αποστάτες μουσουλμάνους”, προτρέποντας για επιθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Οι πληροφορίες σχετικά με το πως και πότε σκοτώθηκε είναι αντικρουόμενες.