Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έπεσε νεκρός, μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της νύχτας ελικόπτερα εκτόξευσαν πυρά κατά στόχων που πρόσκεινται στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία. Τα οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μετά την επίθεση ότι ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι,  σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ. Σε εικόνες που τραβήχτηκαν υπό το φως της ημέρας φαίνεται ένας κρατήρας στο έδαφος, πιθανόν αποτέλεσμα της επιχείρησης, και ματωμένα, σκισμένα ρούχα. Επίσης μεταδόθηκαν νυκτερινές εικόνες από μία έκρηξη.

Το Ιράκ επιβεβαίωσε ότι όντως ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε, όπως δήλωσαν σήμερα δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. «Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα», επεσήμανε μία από τις πηγές.

«Πριν την αμερικανική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας χθες το βράδυ υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων και των δύο χωρών», ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός. Μάλιστα όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, εξ όσων γνωρίζει, ο αλ Μπαγκντάντι είχε φτάσει στην περιοχή όπου διεξήχθη η επιχείρηση των ΗΠΑ ,48 ώρες νωρίτερα.

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, έκανε λόγο από την πλευρά του για «μια επιτυχημένη επιχείρηση», έπειτα από τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ σε επίπεδο πληροφοριών, μια προφανής αναφορά στις πληροφορίες για τον θάνατο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στη Συρία.

Ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε τη πρώτη γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι. Με τουρμπάνι, μαύρο ράσο και γκρίζα γενειάδα, είχε καλέσει όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού κράτους στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του. Ο αλ Μπαγκντάντι έδωσε τα τελευταία σημάδια ζωής τον περασμένο Απρίλιο μετά από πέντε χρόνια σιωπής , με ένα βίντεο διάρκειας 18 λεπτών, στο οποίο επαινούσε τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν επιθέσεις με εκρηκτικά το Πάσχα στη Σρι Λάνκα.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιβεβαίωση θα έρθει μετά από εξετάσεις DNA και βιομετρικών στοιχείων.

Πάντως οι υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας ανήγγειλαν ότι ο Τραμπ θα κάνει αργότερα σήμερα μια «σημαντική ανακοίνωση», με τα διεθνή ΜΜΕ να εικάζουν πως η ανακοίνωση θα συνδέεται με την είδηση για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι.

Ο Τραμπ μάλιστα ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter πως «μόλις έγινε κάτι πολύ μεγάλο!».

Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την απόφασή του να αποσύρει αμερικανούς στρατιωτικούς που ήταν ανεπτυγμένοι στη βόρεια Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισβολή του στρατού της Τουρκίας κατά των Κούρδων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.