Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο του Παρισιού, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, ενώ οι πληροφορίες και για δεύτερο νεκρό αστυνομικό δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε δύο ακόμη αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τις αρχές, οι δράστες της επίθεσης είναι δύο, εκ των οποίων ο ένας έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας. Ο δεύτερος δράστης καταζητείται, ενώ οι αρχές δεν αποκλείουν να υπάρχουν και άλλα εμπλεκόμενα άτομα. 

Ads

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή,  να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Με εντολή της αστυνομίας έχει αποκλειστεί και το Προεδρικό Μέγαρο για λόγους ασφαλείας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Αρχικά εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε πως «είναι πολύ νωρίς να διευκρινιστούν τα κίνητρα», ωστόσο λίγο αργότερα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για επίθεση που συνδέεται με τρομοκρατία, ενώ και το Ισλαμικό Κράτος, όπως συνήθως συμβαίνει, έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης λέγοντας πως πρόκειται για δικό του μαχητή. 

Όπως αναρτήθηκε στο Twitter από την Ένωση Αστυνομικών, οι αστυνομικοί χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό τους σταματημένοι σε φανάρι. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως ένας άνδρας βγήκε από το όχημα και άρχισε να πυροβολεί προς τους αστυνομικούς με καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες που μεταδίδονται, ο ένας ένοπλος δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας. Επίσης πηγή έκανε λόγο και για πυροβολισμούς που συνέβησαν τουλάχιστον μιάμιση ώρα μετά το αρχικό συμβάν σε άλλη τοποθεσία κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, το οποίο ενδεχομένως να συνδέεται με τον δράστη που έχει διαφύγει. Αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στον ανατολικό τομέα του Παρισιού στο σπίτι του δράστη που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης. Για το δεύτερο δράστη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και σύμφωνα με το Reuters πρόκειται για άτομο που είχε φτάσει στο Παρίσι με τρένο από το Βέλγιο.

Ads

Η επίθεση σημειώνεται τρεις ημέρες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, πριν τις προεδρικές εκλογές, ενώ είχαν εντοπιστεί και σύλληφθεί άτομα, σε διάφορα σημεία, με την κατηγορία του σχεδιασμού επίθεσης.

Βίντεο από το σημείο της επίθεσης

image

image

image

image