Τουλάχιστον 8 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της κατάρρευσης οροφής εργοστασίου στο Μπαγκλαντές. Τη στιγμή του ατυχήματος βρίσκονταν στο εργοστάσιο περίπου 150 εργαζόμενοι, με τους 70 να έχουν απεγκλωβιστεί και άλλους τόσους περίπου να παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, ενώ νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από αντίστοιχο βιομηχανικό ατύχημα το 2013 που κόστισε τη ζωή σε 1.127 ανθρώπους.

Ads

Το εργοστάσιο αυτό, το οποίο διαχειρίζεται μια εταιρεία που ανήκει στον στρατό του Μπανγκλαντές, κατέρρευσε σήμερα στην πόλη Μόνγκλα, 335 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ντάκα. Πρόκειται για βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου, μέρος της οποίας βρισκόταν υπό κατασκευή. Επιζώντες είπαν στα ΜΜΕ ότι τη στιγμή της κατάρρευσης δεκάδες εργάτες εργάζονταν στην οροφή.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=Yy_A1lqRkYY]

Σωστικά συνεργεία με τη βοήθεια στρατού και ναυτικού προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους άτυχους εργάτες, ωστόσο όσο η νύχτα προχωράει το έργο τους δυσχεραίνει. «Υπάρχουν και άλλες σοροί στα συντρίμμια. Προσπαθούμε να βγάλουμε πρώτα τους ζωντανούς» δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ads

image

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται από τα μέσα της χώρας δείχνουν έναν σωρό από συντρίμμια σιδερόβεργων και τσιμέντου να έχει γίνει μία άμορφη μάζα. Οι καταρρεύσεις κτιρίων στο Μπανγκλαντές είναι συχνές κυρίως εξαιτίας της χρήσης υλικών κακής ποιότητας και της μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

image

Στις 24 Απριλίου του 2013, 1.127 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο Ράνα Πλάζα, στο οποίο στεγάζονταν πέντε βιοτεχνίες ενδυμάτων. Το Ράνα Πλάζα στην Σαβάρ, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την Ντάκα, φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark.

image

Το οκταώροφο αυτό κτίριο είχε καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος προκαλώντας το χειρότερο δυστύχημα στην βιομηχανική ιστορία της χώρας. Πριν το πολύνεκρο δυστύχημα εργάτες των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων στο κτίριο αυτό είχαν εκφράσει δημοσίως ανησυχίες για τις συνθήκες ασφαλείας, αλλά οι υπεύθυνοι των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις τους, υποχρεώνοντας τους να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους.

image