Σκηνικό πολέμου στην ανατολική Ουκρανία. Τουλάχιστον τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν τη νύχτα σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Μαριούπολη. Πόλωση και σε διπλωματικό επίπεδο. Την «ελπίδα» να μην χρειαστεί η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του την Πέμπτη το μεσημέρι. Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η τετραμερής (ΗΠΑ, ΕΕ, Ουκρανία, Ρωσία) συνάντηση στη Γενεύη για εξεύρεση διπλωματικής λύσης. 
 

Ads

Την «ελπίδα» να μην χρειαστεί η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του την Πέμπτη το μεσημέρι. «Σας υπενθυμίζω ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (σ.σ. Άνω Βουλή της Ρωσίας) μου έχει παράσχει το δικαίωμα να κάνω χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ελπίζει η λύση να δοθεί σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο.
 
Χαρακτήρισε δε «σοβαρό έγκλημα»  την απόφαση του Κιέβου να στείλει ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, αντί να προσπαθήσει να προχωρήσει σε διάλογο. Ανέφερε επίσης ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τάξη στην Ουκρανία «μόνο μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίες και όχι χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις, τα τανκς και την αεροπορία».
 
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη είπε ότι είναι «πολύ σημαντικές» και κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να συνομιλήσει με τις ρωσόφωνες και ρωσικές κοινότητες στα ανατολικά. Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι Μόσχα και Κίεβο έχουν μακροπρόθεσμα κοινά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει τελικά αμοιβαία κατανόηση με την Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον» πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των Ρώσων ανδρών, ηλικίας 16 έως 60 ετών. Την απαγόρευση έκανε γνωστή η ρωσική αεροπορική εταιρία Αεροφλοτ. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι στέλνει άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και στρατιωτικούς στο έδαφός της με στόχο να ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις των ρωσόφωνων Ουκρανών και των Ρώσων της Ουκρανίας. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Γενεύη η τετραμερής συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με στόχο την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.  Στο τραπέζι θα καθίσουν στις 11:00 ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον και ο Αντριι Ντεστσίτσια. Οι τέσσερις αξιωματούχοι θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ στις 15:00.
 
Χθες ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS ότι η Ρωσία μπορεί να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις αν εντείνει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. «Αυτό που έχω πει επανειλημμένα είναι ότι όσο η Ρωσία λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας θα υπάρχουν συνέπειες» τόνισε. «Οι αποφάσεις του κ. Πούτιν δεν είναι μόνο κακές για την Ουκρανία, αλλά θα μακροπρόθεσμα θα είναι κακές και για τη Ρωσία» πρόσθεσε. 

Ads

Νεκροί φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μαριούπολη της Ουκρανίας 

Απόπειρα εφόδου φιλορώσων σε στρατιωτική βάση στη Μαριούπολη τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε σε πυροβολισμούς. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών μιλά, με ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, για τρεις νεκρούς και δεκάδες συλληφθέντες. Τα ρωσικά ΜΜΕ από την πλευρά τους μιλούν για τουλάχιστον έναν νεκρό – κατά άλλες αναφορές, τέσσερις – από τις συγκρούσεις.
 
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τρεις εισβολείς σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 συνελήφθησαν» γράφει ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, στο Facebook. Το ρωσικό RT μιλά για έναν νεκρό, το Interfax για τέσσερις. Στα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδονται ερασιτεχνικά βίντεο στα οποία ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται να πέφτουν βόμβες μολότοφ.

To απόγευμα της Πέμπτης εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτήριο της δημαρχίας της Μαριούπολης.


 

Η Μαριούπολη είναι μία από τις δέκα πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στις οποίες οι φιλορώσοι φαίνεται να έχουν καταλάβει τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων. 
 

Χθες η σύγκρουση με τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής εξουσίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στην πόλη Σλαβιάνσκ εγκατέλειψαν τις θέσεις τους απέναντι στις ένοπλες ομάδες που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη.
 

Ουκρανική φάλαγγα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου για την ανάκτηση του ελέγχου, αποκλείστηκε από φιλορώσους διαδηλωτές ενώ κατελήφθησαν και έξι τεθωρακισμένα στα οποία υψώθηκαν ρωσικές σημαίες. Ύστερα από ώρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές τα υπόλοιπα 15 τεθωρακισμένα που είχαν αποκλειστεί στο Κραματόρσκ κατέληξαν να παραδώσουν τα όπλα.