Μια νεκρή φάλαινα βρέθηκε ξεβρασμένη στις όχθες του Σηκουάνα το πρωί της Παρασκευής  στο ύψος της Παναγίας των Παρισίων, η οποία έκανε τους περαστικούς Παριζιάνους να παγώσουν στο θέαμα της.

Ads

Το κουφάρι του ζώου ήταν 17 μέτρα και έδειχνε τα πρώτα σημάδια σήψης, ενώ τριγύρω είχαν μαζευτεί άνθρωποι με ειδικές στολές να συλλέγουν δείγματα.

Το θέαμα ευτυχώς δεν ήταν αληθινό, αλλά επρόκειτο για ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα που είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την προστασία αυτών των θηλαστικών και να προβάλει τη σημασία της προστασίας του οικολογικού συστήματος από την ανθρωπότητα.

Η φάλαινα, που ονομάστηκε Captain Boomer, έφτασε στο Παρίσι από την Captain Boomer Collective, μια ολλανδική καλλιτεχνική ομάδα που χρησιμοποιεί ομοιώματα των εν λόγω θηλαστικών ως μέσο για την ενημέρωση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σχετικά την προστασία των φαλαινών.

Ads

image

Για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συμμετείχαν διάφοροι καλλιτέχνες και ακτιβιστές, η οποίοι υποδύθηκαν τους ιατροδικαστές και τους ερευνητές που έκαναν τεστ στο ζώο, ενώ κάποιοι μιλούσαν και με τους περαστικούς.

«Είναι ένας καλλιτεχνικός τρόπος να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το περιβάλλον. Αυτά τα υπερρεαλιστικά γλυπτά αποτελούν μια τεράστια μεταφορά για τη δυσλειτουργία του οικολογικού μας συστήματος», δήλωσε ο Bert Van Peel, ο καλλιτέχνης πίσω από τη δράση του Captain Boomer, στη Le Figaro.

image