Σχεδόν 100 φάλαινες πιλότοι βρέθηκαν νεκρές, αφού εξώκειλαν στα νησιά Κάθαμ, περίπου 800 χιλιόμετρα από τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως πραγματοποιήθηκαν αρκετές προσπάθειες ώστε να σωθούν, η τοποθεσία και η μη προσβασιμότητα των νησιών, κατέστησαν σχεδόν αδύνατες τις απόπειρες των ομάδων διάσωσης και των εθελοντών.

Το συμβάν έγινε γνωστό, έπειτα από ανακοίνωση της Υπηρεσίας Διατήρησης της Άγριας Φύσης της Νέας Ζηλανδίας (DOC), ενώ, μια αξιωματούχος της, η Τζέμα Ουέλτς, δήλωσε πως, την στιγμή που κατέφθασαν οι ομάδες διάσωσης της Υπηρεσίας «μόνο 26 φάλαινες ήταν ζωντανές, οι περισσότερες από τις οποίες έμοιαζαν αδύναμες, και τους κάναμε ευθανασία λόγω της θαλασσοταραχής και επειδή ήταν σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες υπήρχαν στην περιοχή».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τέτοια περιστατικά είναι συχνά στην Ωκεανία, και ειδικά στα νησιά Κάθαμ.

Ads

Εκεί, μάλιστα, το 1918 είχαν πεθάνει 1.000 φάλαινες, ενώ, μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 380 φάλαινες, που εξώκειλαν στις ακτές της Αυστραλίας, βρέθηκαν νεκρές.

Τότε, η ειδική επιστήμονας σε ζητήματα άγριας φύσης, Vanessa Pirotta, δήλωνε στο ABC πως «είναι το κοινωνικό τους σύστημα διαμορφωμένο έτσι, και τα ζώα αυτά είναι πολύ στενά συνδεδεμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που σε αυτήν την περίπτωση, βλέπουμε τόσες πολλές φάλαινες να πεθαίνουν μαζί. Η μια ακούει την άλλη από τους ήχους που βγάζουν, και όλες, επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην αγέλη. Όμως, σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν τις υπόλοιπες, απλά αποπροσανατολίζονται και δεν ξέρουν που βρίσκονται» .