Νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Κίεβο, παρά την ανακωχή που συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Ουκρανίας. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν εκ νέου με αστυνομικούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, με εκατέρωθεν πυρά, μολότωφ και αύρες. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών δεν είναι σαφής. To Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσημα 75 νεκρούς (αντικυβερνητικοί και αστυνομικοί) και 500 τραυματίες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, έχουν διαδοχικές πολύωρες συναντήσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε πρόθυμος για το σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές. Ο εν λόγω “οδικός χάρτης” αναμένεται να μεταφερθεί στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ώστε να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση. Στο Κίεβο μεταβαίνει και ειδικός διαμεσολαβητής από τη Μόσχα ύστερα από σχετικό αίτημα του Γιανούκοβιτς. Την Πέμπτη, μετά τις ΗΠΑ, και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία. 

Ads

Στο δημαρχείο, που κατελήφθη από τους διαδηλωτές, κρατούνται όμηροι 67 αστυνομικοί. Ο υπουργός Εσωτερικών, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά ενάντια στους αντικυβερνητικούς, στο εσωτερικό των οποίων βρίσκονται και πολλές ένοπλες νεοναζιστικές ομάδες. 

Ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων ασφαλείας κατά αντικυβερνητικών

Ένοπλοι αντικυβερνητικοί σε ρόλο ελεύθερων σκοπευτών σε κτίριο του Κιέβου

Ο νέος γύρος συγκρούσεων ξεκίνησε τα χαράματα της Πέμπτης, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όταν οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση αντλίων νερού. Εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν νωρίτερα τον αστυνομικό κλοιό και ανακατέλαβαν την πλατεία. Τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν από το πρωί της Πέμπτης εικόνες με τραυματίες να μεταφέρονται με φορεία. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις των τελευταίων δύο ημερών ανέρχονται σε δεκάδες. Σε τελευταία επίσημη ενημέρωση γίνεται λόγος για 75 αλλά ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, ενώ μαρτυρίες ανεβάζουν τα θύματα περίπου σε 100. Ταυτόχρονα πάνω από 500 άνθρωποι νοσηλεύονται.  

image

Ads

image

image

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν η ουκρανική κυβέρνηση έστρεψε το βλέμμα της στην Ρωσία, απορρίπτοντας μια πρόταση συνεργασίας με την ΕΕ. Το «Κίνημα της Ευρώπης» έμεινε στην Πλατεία Ανεξαρτησίας για περισσότερο από δυο μήνες. Οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση ψήφισε νόμο κατά των διαδηλωτών. Τα επεισόδια ήταν βίαια με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να αυξάνεται. Σημειώνεται ότι στις τάξεις των αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχουν παρεισφρύσει ένοπλες νεοναζιστικές ομάδες, στις οποίες και η αντιπολίτευση στο παρελθόν έχει επιρρίψει ευθύνες για τις αιματηρές συγκρούσεις. 



Live Streaming

Διαβάστε αναλυτικά:

Σε διπλωματικό επίπεδο

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Γιανουκόβιτς εμφανίζεται πρόθυμος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές, και αυτό αναμένεται να μεταφερθεί στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ώστε να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση. Σημειώνεται πως την Πέμπτη ανακοίνωσε την παραίτησή του ο δήμαρχος του Κιέβου, Βολόντιμιρ Μακαϊένκο, μέλος του κόμματoς του Γιανουκόβιτς, τονίζοντας πως «είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να σταματήσει την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος». 
 
Στο μεταξύ η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή «στοχευμένων», σε πρώτη φάση, κυρώσεων. Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται η απαγόρευση έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων, το πάγωμα των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των «προσώπων που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία», και εμπάργκο σε υλικά και εξοπλισμό που μπορεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές για βίαιη καταστολή. Η πρόταση σχετικά με επιβολή εμπάργκου στις εξαγωγές όπλων από την Ουκρανία αποσύρθηκε.

Ήδη, οι πρώτες κυρώσεις στο Κίεβο επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε απαγόρευση εισόδου σε βάρος 20 Ουκρανών αξιωματούχων που «θεωρείται ότι έδωσαν διαταγές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Δεν έχει γνωστοποιηθεί για ποιους πρόκειται, αλλά η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι οι κυρώσεις είναι εύκολα αναστρέψιμες εάν κινηθεί η πολιτική διαδικασία στο Κίεβο.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε  τους ισχυρισμούς ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και το αδιέξοδο στη Συρία, αποτελούν αντανάκλαση των δυσχερειών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. «Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία… Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά», είπε.
 
Ο Ομπάμα καταδίκασε τη βία και αντέδρασε πολύ συγκρατημένα στην ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών. «Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί, αλλά τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφούν προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους», σχολίασε.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση – κάτι που επανέλαβαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις έκδηλες από κοινού εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας, οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την έξαρσή της. Την ίδια στιγμή, ως μέσο πίεσης, ο Πούτιν καθυστερεί να χορηγήσει μέρος της οικονομικής βοήθειας που είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σχολίασε πως «η Ουκρανία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και όχι ένα σφουγγαρόπανο». 

Από την άλλη πλευρά, ο Γιανούκοβιτς επιμένει πως εάν αποφασιστούν κυρώσεις εις βάρος της χώρας του η κατάσταση θα κλιμακωθεί και υπάρχει κίνδυνος «η χωρά να χωριστεί στα δυο».
 
Tweets about “#euromaidan”