Νέες μάχες ξέσπασαν στη Δαμασκό και το Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Δευτέρας σε ολόκληρη τη χώρα.
 

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την Κυριακή, πρώτη ημέρα της θρησκευτικής γιορτής Αΐντ ελ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.
 
Για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη Χεράκ της νότιας Συρίας κάνει λόγο το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ο οποίος καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.
 
“Οι φονικές επιθέσεις που το αιμοσταγές καθεστώς πραγματοποιεί εδώ και περίπου τρεις μήνες στην πολιορκούμενη Χεράκ, εμποδίζουν την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων, προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή”, τονίζει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τους νέους βομβαρδισμούς της πόλης τα ξημερώματα.
 
Στην πρωτεύουσα, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις συνοικίες Ασάλι και Καντάμ όπου ακούγονται ισχυρές εκρήξεις.
 
Από το πρωί διεξάγονται μάχες και στη συνοικία Σουλεϊμάν αλ-Χαλάμπι στο Χαλέπι πάνω από την οποία πετούν ελικόπτερα. Την ίδια στιγμή ο στρατός βομβαρδίζει τις συνοικίες Σαάρ, ντ΄Ιζάα, Σεΐφ αλ-Ντάουλα, Ταρίκ αλ-Μπαμπ, Μπουστάν αλ-Κασρ καθώς και τομείς της συνοικίας Σαλαχεντίν, η οποία παραμένει στα χέρια των ανταρτών. 

Αποχωρούν οι παρατηρητές του ΟΗΕ
 
Στο μεταξύ, αποχώρησαν με αυτοκινητοπομπή από τη Δαμασκό οι παρατηρητές του ΟΗΕ, μετά τη λήξη της εντολής τους χθες το βράδυ και την αποτυχία εφαρμογής εκεχειρίας μεταξύ των ανταρτών και τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι άοπλοι παρατηρητές ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους τον Ιούνιο αφού δέχτηκαν επιθέσεις, ενώ οι περισσότεροι έχουν ήδη αποχωρήσει από τη Συρία.
 
«Η αποστολή μας απέτυχε γιατί οι δύο πλευρές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ένας παρατηρητής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
 
Η εντολή των παρατηρητών έληξε χτες το βράδυ, αφού διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη είχαν δηλώσει ότι δεν συντρέχουν οι συνθήκες για να παραταθεί η παραμονή τους στη Συρία. Η αποχώρησή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.
 
Αποστολή των παρατηρητών ήταν να επιβλέψουν την εφαρμογή εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου του πρώην απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, στις 12 Απριλίου. Ωστόσο η εκεχειρία, όπως και το σχέδιο, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, ενώ τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο από τότε που έφτασαν στη χώρα οι παρατηρητές.
 
Χθες, ο Ασαντ εμφανίστηκε δημοσίως σε τέμενος της Δαμασκού για τις προσευχές για το τέλος του Ραμαζανίου. Ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τη βομβιστική επίθεση της 18ης Ιουλίου στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις κορυφαίου αξιωματούχοι του καθεστώτος του.