Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές και πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Οι κυρώσεις αυτές έρχονται ελάχιστες ώρες μετά την επιβολή αντίστοιχων από τον Αραβικό Σύνδεσμο, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης, η οποία τις χαρακτήρισε «κήρυξη οικονομικού πολέμου». Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους της Συρίας.

Ads

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της μακροχρόνιας οικονομικής υποστήριξης στο εμπόριο, εξαιρουμένων των διατροφικών ειδών και των φαρμάκων, καθώς και την απαγόρευση έκδοσης δανείων προς τη συριακή κυβέρνηση μέσω διμερών συμφωνιών αλλά και μέσω διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις, που αναμένεται να εγκριθούν επίσημα την Πέμπτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, οι εταιρείες της Ένωσης δε θα επιτρέπεται να συναλλάσσονται με το κράτος της Συρίας.

Επίσης, οι τράπεζες της Συρίας θα απαγορεύεται να ανοίγουν υποκαταστήματα σε χώρες της ΕΕ ή να επενδύουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ads

Η απόφαση αυτή αναμένεται επίσης να επεκτείνει τη λίστα που περιλαμβάνει τα άτομα, τα ιδρύματα και τις εταιρείες τις οποίες η ΕΕ στοχεύει να πλήξει με πάγωμα των λογαριασμών τους.

Παράλληλα, η Γαλλία πρότεινε τη συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη.

«Προτείναμε να προσκληθεί η Τουρκία στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, καθώς ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα παρουσιάσει ενώπιον του συμβουλίου την ανάλυσή του και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο για να σταματήσει η καταστολή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Αυτή η πρόσκληση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, εξετάζεται στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

«Κήρυξη οικονομικού πολέμου» οι κυρώσεις του Αραβικού Συνδέσμου
 
Στο μεταξύ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας του βάζει τέλος σε όλες τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μία συμφωνία προκειμένου να σταματήσει η κρίση στη χώρα.

«Χθες, με την απόφαση που πήραν, έκλεισαν όλα αυτά τα παράθυρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Συρία έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγει από την κρίση.

«Οι Άραβες δε θέλουν να αναγνωρίσουν την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία που διαπράττουν εγκλήματα, απαγωγές και επιθέσεις κατά δημοσίων χώρων», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις του Αραβικού Συνδέσμου κατά της κεντρικής τράπεζας της Συρίας αποτελούν «κήρυξη οικονομικού πολέμου».

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διέπραξε η Συρία

Την ίδια ώρα, η εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως φόνους, βασανιστήρια και βιασμούς και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα.

Η επιτροπή, που πήρε συνεντεύξεις από 223 θύματα και μάρτυρες, περιλαμβανομένων και λιποτακτών, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει τις «κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», να απελευθερώσει τους κρατούμενους που συνελήφθησαν μαζικά και να επιτρέψει στα μέσα ενημέρωσης, στους εργαζομένους σε υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και στους παρατηρητές να έχουν πρόσβαση στη χώρα.

Αυτές οι μαρτυρίες δείχνουν ότι έχουν διαπραχθεί «συνοπτικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, μερικά εκ των οποίων αφορούν σεξουαλική βία καθώς και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών».

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή δείχνουν ότι αυτές οι κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράχθηκαν από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας το Μάρτιο του 2011», αναφέρει η έκθεση που αριθμεί 40 σελίδες.

Η επιτροπή του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει άμεσα τέλος και να δεσμευθεί να διεξάγει μία ανεξάρτητη έρευνα για αυτές τις παραβιάσεις.