Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από επίθεση άνδρα με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ads

Βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πελάτες του σούπερ μάρκετ New Lynn λίγο μετά την επίθεση. «Υπάρχει κάποιος εδώ που κρατά μαχαίρι (…) έχει μαχαίρι», ακούγεται να λέει μία γυναίκα. «Κάποιος μαχαιρώθηκε».

Ένας φύλακας ζήτησε από τους πελάτες του καταστήματος να φύγουν λίγη ώρα αφού ακούστηκαν περίπου έξι πυροβολισμοί. Εξάλλου αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι είδαν αρκετούς ανθρώπους να κείτονται στο πάτωμα με τραύματα από μαχαίρι. Άλλοι δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και έτρεξαν να βγουν από το σούπερ μάρκετ.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, σε δηλώσεις της, έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση από «βίαιο εξτρεμιστή», ενώ ανέφερε πως ο δράστης εξουδετερώθηκε εντός 60 δευτερολέπτων.

Όπως είπε, ο δράστης είχε καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, ήταν γνωστός στις αρχές τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε εμπνευστεί από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Ο άνδρας ζούσε στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 10 χρόνια.

«Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν ειδεχθές, ήταν φρικτό, ήταν κακό. Διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο, όχι μια θρησκεία», υπογράμμισε η κ. Άρντερν.

Η αστυνομία που παρακολουθούσε τον δράση πίστεψε ότι πήγε στο σούπερ μάρκετ για να κάνει ψώνια, όμως αυτός τράβηξε ένα μεγάλο μαχαίρι, όπως το περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, και άρχισε να επιτίθεται στους πελάτες.

Η κ. Άρντερν τόνισε ότι μέχρι σήμερα ο άνδρας δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του.

Από την πλευρά του, ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Άντριου Κόστερ τόνισε ότι ο άνδρας έδρασε μόνος του.

Τον Μάιο του 2019, άνδρας σκότωσε 51 ανθρώπους σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με τη χώρα να βρίσκεται έκτοτε σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιθέσεις.