Αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ, το οποίο ανακοίνωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποστολή τους για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς, με την οποία συμφωνήθηκε νέα τριήμερη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τις 8.00 το πρωί της Τρίτης.

Ads

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θα ανακατανεμηθούν σε αμυντικές θέσεις έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα παραμείνουν εκεί», ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Σε ό, τι αφορά την ολοκλήρωση της καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς στη Γάζα, ισραηλινοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν πως  τουλάχιστον 32 υπόγεια τούνελ και δεκάδες φρεάτια πρόσβασης εντοπίστηκαν και ανατινάχθηκαν, λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η τριήμερη εκεχειρία.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός επετεύχθη έπειτα από αιγυπτιακή πρόταση, την οποία και αποδέχθηκαν αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ads

«Η Χαμάς ανακοίνωσε πριν από λίγο στην Αίγυπτο ότι αποδέχεται την τριήμερη εκεχειρία»», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

«Είχαμε ήδη αποδεχτεί την αιγυπτιακή πρωτοβουλία πριν από τρεις εβδομάδες», δήλωσε από την πλευρά του, στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρέγκεβ. «Η αιματοχυσία θα είχε αποφευχθεί εάν η Χαμάς την είχε δεχθεί τότε», πρόσθεσε.

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εκεχειρίας πάντως σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ μέχρι και βόρεια, σε περιοχές της Ιερουσαλήμ, ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς.

Παραιτήθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Σε μια άλλη εξέλιξη η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Sayeeda Warsi – κατάγεται από το Πακιστάν – παραιτήθηκε σήμερα το πρωί με αφορμή την στάση της Βρετανίας απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μπορώ πλέον να υποστηρίξω την πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της Γάζας» έγραψε στο twitter ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον για την Γάζα είναι «ηθικά απαράδεκτη» και «δεν είναι η κατάλληλη για το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας».

 Η επιστολή παραίτησης της Sayeeda Warsi