Ads

Δύο ακόμα τούνελ τα οποία συνέδεαν τα σύνορα μεταξύ Αμερικής και Μεξικού ανακάλυψαν οι αμερικανικές αρχές δίωξης ναρκωτικών. Τα τούνελ αυτά ήρθαν στο να προσθέσουν στο σύνολο των 156 μυστικών τούνελ που έχουν βρεθεί στα σύνορα Αμερικής-Μεξικού από την δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα.

Ο ειδικός πράκτορας Ντάγκλας Κόουλμαν αναφέρει χαρακτηριστικά πως με το που βλέπεις την δουλειά που έχει γίνει αμέσως καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται κάτι για το οποίο έχει γίνει από απλούς εργάτες.

Η μεγάλη έκταση των τούνελ σαφώς δηλώνει την εξέλιξη των καρτέλ ναρκωτικών καθώς η δυνατότητα της μεταφοράς ναρκωτικών πάνω από το έδαφος δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Το ένα τούνελ παρόλο που ξεκινούσε από την περιοχή της Τιχουάνα δεν ολοκληρώθηκε έτσι ώστε να φτάνει στο Σαν Ντιέγκο.

Ads

Το δεύτερο όμως είχε ολοκληρωθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό στην περιοχή του Σαν Λούις στην Αριζόνα. Η κατασκευή του εμφάνιζε σημάδια οργανωμένης δουλειάς καθώς δεν ήταν σε καμία περίπτωση κάτι παρόμοιο με τα άλλα τούνελ στην περιοχή.

Οργανωμένες έφοδοι που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο σε δύο τούνελ που συνέδεαν το Σαν Ντιέγκο με την Τιχουάνα κατάφεραν να κατασχέσουν 52 τόνους ινδικής κάνναβις . Το τελευταίο τούνελ στην Αριζόνα βρέθηκε μετά από την υπόδειξη ατόμου το οποίο συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του 39 κιλά μεταμφεταμίνης στο όχημα του και ο όποιος αποκάλυψε το εγκαταλελειμμένο εμπορικό.

Οι αρχές δεν είναι σίγουρες εάν πρόκειται για δουλειά του καρτέλ Σιναλόα το οποίο ελέγχει βασικούς δρόμους διακίνησης ναρκωτικών με την Αριζόνα. Ο Κόουλμαν δηλώνει χαρακτηριστικά πως δεν πιστεύει ότι δεν πρόκειται για δουλειά του καρτέλ διότι κανένας δεν θα έμπαινε στα λημέρια των Σιναλόα και να κάνει μια τόσο οργανωμένη δουλειά.

Σύμφωνα με τις αρχές η διάρκεια κατασκευής τέτοιου είδους τούνελ διαρκεί 6 μήνες με ένα χρόνο και απαιτεί αρκετή δουλειά και πολλούς εργάτες. Η κατασκευή πραγματοποιείται με διάφορα εργαλεία σκαψίματος όπως φτυάρια, αντλίες και μηχανήματα εξόρυξης. Το μέγεθος των τούνελ είναι αρκετό για να μπορεί να περάσει ένα άτομο με ευκολία και η έκταση είναι αρκετά χιλιόμετρα.

Επιμέλεια: Πέτρος Κοροβήλας