Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει πυραύλους για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS με τα οποία έχουν εξοπλίσει οι ΗΠΑ τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ads

Το Κίεβο θα λάβει επίσης πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, 75.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών και περίπου 50 θωρακισμένα νοσοκομειακά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, σημειώνει το Πεντάγωνο.

Παράλληλα, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με άλλα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει κοινωνικές δαπάνες.

Ads

Η εκταμίευση θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη (ύψους 3 δισεκατομμυρίων) να αναμένεται αυτόν τον μήνα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως τα κεφάλαια που έχει κινητοποιήσει για την Ουκρανία θα ξεπεράσουν έτσι συνολικά τα 13 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων 6,3 δισεκατομμύρια είχαν εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.