Η «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» ζήτησε από την Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο προσάρτησής της, κατά το πρότυπο της Κριμαίας. Μετά το δημοψήφισμα αυτονόμησης από την Ουκρανία και στο Λουχάνσκ, το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, έδειξε ότι το 96,2% δεν θέλει εξάρτηση από το Κίεβο, νέες κάλπες αναμένεται να στηθούν στην επαρχία προκειμένουν να ψηφιστεί η προσάρτηση ή όχι στην Ρωσία. Μάλιστα, οι φιλορώσοι τονίζουν πως δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες στις 25 Μαΐου για την εκλογή νέου Προέδρου της χώρας. 

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria, που επικαλείται τον αυτόκλητο ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην επαρχία Λουχάνσκ, «εάν ληφθεί αυτή η απόφαση (σ.σ. να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν την ένταξη της επαρχίας στη Ρωσία), η βούληση του λαού θα ληφθεί υπόψη». «Από σήμερα είμαστε πλέον η Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η οποία θεωρεί ότι θα ήταν ανάρμοστο και ακόμη και ανόητο να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας», ανέφερε ο ηγέτης των φιλορώσων.

Ένας εκ των διοργανωτών του δημοψηφίσματος τόνισε ότι η «Λαϊκή Δημοκρατία» της περιοχής θα απευθυνθεί στον ΟΗΕ για αναγνώριση των αποτελεσμάτων και της ανεξαρτησίας των συγκεκριμένων περιοχών.

image

Ads

Η ψηφοφορία τόσο στο Λουχάνσκ όσο και στο Ντονέτσκ, όπου το 89% ψήφισε υπέρ της αυτονόμησης, θεωρείται άκυρη από το Κίεβο όσο και από τη Δύση, ενώ η Μόσχα δήλωσε ότι «σέβεται» το αποτέλεσμα, αν και είχε καλέσει σε αναβολή των δημοψηφισμάτων.

Τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία, όμως, δεν έχουν φέρει την ηρεμία στην περιοχή. Το πρωί της Δευτέρας στην επαρχία του Σλαβιάνσκ στο χωριό Αντρίφκα, σημειώθηκαν εκρήξεις. Το πρακτορείο RIA Novosti, μετέδωσε ότι οι εκρήξεις και οι βολές από πυροβολικό ακούγονται σε σημεία ελέγχου στις παρυφές της πόλης. Το Itar Tass μεταδίδει ότι οι εκρήξεις συμβαίνουν με συχνότητα του λεπτού, ενώ υπάρχουν και απώλειες αλλά δεν αναφέρεται ακόμη ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά ρώσων αξιωματούχων, ενώ στη σχετική λίστα προστέθηκαν και εταιρείες. Ειδικότερα ανακοινώθηκαν κυρώσεις για 13 άτομα, για τα οποία προβλέπεται απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, δύο εταιρίες της Κριμαίας οι οποίες εθνικοποιήθηκαν από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων που επιβάλλει  η ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν επιβληθεί συνολικά σε 61 άτομα, ωστόσο δεν αναμένονται σκληρότερα μέτρα πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άφησαν να εννοηθεί ότι η πρόκληση προβλημάτων στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία.

«Η Ε.Ε. θα επικεντρώσει ιδιαιτέρως την προσοχή της στην στάση και την συμπεριφορά όλων των πλευρών όσον αφορά την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία όταν θα αποφασίσει για πιθανά μελλοντικά μέτρα», σημειώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από την σύνοδο που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες.