Με φόντο την ανακοίνωση του συμφώνου ασφαλείας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μια νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν ενώ παράλληλα αρνήθηκε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ads

«Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Γυρίσαμε σελίδα», ανέφερε εισαγωγικά ο Μπάιντεν θέτοντας τους νέους στόχους που ανοίγονται στον ορίζοντα και είναι εστιασμένοι «σε αυτό που έχουμε μπροστά μας και όχι σε αυτό που βρίσκεται πίσω», όπως είπε.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν 11 δισ. δολάρια (ετησίως) στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τους συγκεκριμένους πόρους να διατίθενται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις  αναφέροντας ότι «κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής» χωρίς να παραγνωρίζει ότι η ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε την ύπαρξη ψυχροπολεμικού κλίματος υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

Ads

Τέλος, ανακοίνωσε και επισήμως την αλλαγή πολιτικής έναντι του Ιράν ανακοινώνοντας πως οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο» όμως υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο αν η διπλωματία πέσει στο κενό.

«Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.