Η δεύτερη αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου που επισκέπτεται την Ταϊβάν μέσα σε έναν μήνα βρίσκεται από την Κυριακή 14 Μαϊου στο νησί, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Εντ Μάρκεϊ,

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το νησί επισκέφτηκε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προκαλώντας την οργή της Κίνας, αλλά και αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.Σημειώνεται ότι η στάση της Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία διεξήγαγε τις πιο προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της εδώ και δεκαετίες στον απόηχο της επίσκεψής της. Το Πεκίνο κατήγγειλε το ταξίδι ως παραβίαση της δέσμευσης των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, να μην αναγνωρίσουν επίσημα την κυβέρνηση της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της.

Ωστόσο, αυτή η δεύτερη επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί, εγείροντας ανησυχίες για την πρόκληση νέας έντασης με την Κίνα σε υψηλά επίπεδα

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν, τον υπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Γου και τοπικούς νομοθέτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι καλωσορίζει ειλικρινά την αντιπροσωπεία και την ευχαριστεί που επέδειξε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν παρά την κλιμάκωση της έντασης με το Πεκίνο.

Κατά την επίσκεψη θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανέφερε ξεχωριστά το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν, η de facto πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer και Aumua Amata Coleman Radewagen.