Συνεχίζεται η ένταση που έχει ξεσπάσει από το πρωί στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, με αφορμή την απαγόρευση πρόσβασης στο Όρος του Ναού, μετά την απόπειρα δολοφονίας ενός υπερεθνικιστή εβραίου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανοίγει πάλι την Πλατεία των Τζαμιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απαγορεύοντας όμως την πρόσβαση στους άνδρες κάτω των 50 ετών.

Ads

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την ανάπτυξη «ισχυρών αστυνομικών ενισχύσεων» και κατηγόρησε τον πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς για «υποκίνηση των εντεινόμενων ταραχών» στην Ιερουσαλήμ. Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε δηλώσει το πρωί ότι το κλείσιμο της Πλατείας των Τζαμιών συνιστά «κήρυξη πολέμου».

Η νέα ένταση ξέσπασε το πρωί στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, λαμβάνοντας αυτή την φορά και θρησκευτικές διαστάσεις. Είχε προηγηθεί επίθεση Παλαιστινίου σε Ισραηλινό ακροδεξιό. Ο φερόμενος ως δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. 

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένας 50χρονος ακροδεξιός Ισραηλινός που ζητά να επιτρέπεται στους Εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού, τραυματίστηκε σε ένοπλη επίθεση που δέχθηκε στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Η επίθεση έγινε αμέσως μετά από εκδήλωση για το θέμα αυτό. 

Ads

Το Όρος του Ναού, είναι σημαντικός θρησκευτικός τόπος για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, τους Ρωμαίους και τους Μουσουλμάνους. Οι μελετητές της Βίβλου το έχουν ταυτίσει με δύο βουνά, το όρος Μοριά, όπου ο Αβραάμ έδεσε τον Ισαάκ για τον θυσιάσει, και το όρος Σιόν, όπου βρισκόταν ο οχυρό των Ιεβουσαίων. Στον Ιουδαϊσμό, το βουνό θεωρείται ως το μέρος το οποίο διάλεξε ο Θέος για να αναπαυθεί η θεϊκή παρουσία. Για αυτό οι Εβραίοι δεν ανεβαίνουν στο βουνό προκειμένου να μην πατήσουν στα «άδυτα των αδύτων». Σύμφωνα με τη Βίβλο είναι το μέρος στο οποίο βρίσκονταν οι δύο ιουδαϊκοί ναοί, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για την εκείθε παρουσία του πρώτου ναού – του ναού του Σολομώντα. Για τους Σουνίτες Μουσουλμάνους, το βουνό είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ. Το βουνό, κατά την παράδοσή τους, είναι το σημείο στο οποίο μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Μωάμεθ και αναλήφθηκε ώστε να συναντήσει το Θεό. Δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί τμήμα της παλιάς πόλης, η οποία ελέγχεται από το Ισραήλ από το 1967, τόσο από το Ισραήλ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή αξιώνουν την κυριαρχία τους στο βουνό, και παραμένει ένα σημαντικό σημείο τριβής της αραβο-ισραηλινής διένεξης.

image

Ο Παλαιστίνιος που επιτέθηκε στον ακροδεξιό είχε διαφύγει, αλλά μερικές ώρες αργότερα η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι ενός υπόπτου, πρόσφατα αποφυλακισθέντα, ο οποίος και έπεσε νεκρός στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.

Στον απόηχο της έντασης, το ισραηλινό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και η αστυνομίας της Ιερουσαλήμ προχώρησαν στον αποκλεισμό «μέχρι νεωτέρας» της πρόσβασης στο Όρος του Ναού. Η παλαιστινιακή πλευρά αντιδρά έντονα στην απόφαση για κλείσιμο, με τον Μαχμούντ Αμπάς να την χαρακτηρίζει «κήρυξη πολέμου». Ο αποκλεισμός «ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, όχι μόνο στους Παλαιστίνιους αλλά και σε όλους τους Άραβες και τους μουσουλμάνους» δήλωσε συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

O Αμπάς επέρριψε στην ισραηλινή πλευρά την ευθύνη για την κλιμάκωση. Παράλληλα, η ισραηλινή αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ ων αρχών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ είχε αντιδράσει έντονα στην ανακοίνωση της πρόθεσης της Σουηδίας να προβεί σε αυτή την κίνηση.