Μια νέα ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη υποχρέωσε την Τρίτη τα σωστικά συνεργεία να διακόψουν τις έρευνές τους γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα, 48 ώρες μετά την αρχική έκρηξή του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους, ενώ σχεδόν 200 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Ads

Το εθνικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο της Γουατεμάλας (INACIF) ανακοίνωσε ότι 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φυσικής καταστροφής.

Από την πλευρά του ο Σέρχιο Καμπάνιας, διευθυντής επιχειρήσεων της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών (CONRED), γνωστοποίησε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι αγνοούνται «192 άνθρωποι», τα ονόματα και οι τόποι κατοικίας των οποίων έχουν γνωστοποιηθεί στις αρχές, από την ηφαιστειακή έκρηξη της Κυριακής.

Άλλοι 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 3.271 πολίτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο, σύμφωνα με την CONRED. Εξάλλου, 2.625 πολίτες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η καταστροφή έπληξε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, 1,7 εκατ. Γουατεμαλτέκους.

Ads

Η νέα ισχυρή έκρηξη ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν επτά χωριά κοντά στο ηφαίστειο, καθώς υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας. 

Ο εκπρόσωπος της CONRED Νταβίντ δε Λεόν εξήγησε πως σύμφωνα με ειδικούς, νέες πυροκλαστικές ροές -αποτελούμενες από τέφρα, λάσπη, νερό και πυρακτωμένους βράχους- ενδέχεται να σαρώσουν ξανά την περιοχή.

Η κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας προκάλεσε πανικό στην πόλη Εσκουίντλα, κοντά στον ορεινό όγκο ύψους 3.763 μέτρων, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Οι κάτοικοι έσπευσαν να την εγκαταλείψουν με τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί απόλυτο κυκλοφοριακό χάος.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο μετέδωσε ότι άκουσε έναν ισχυρό, υπόκωφο κρότο και είδε μια μεγάλη στήλη ηφαιστειακής τέφρας να εκτοξεύεται στον ουρανό.

Μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Δύο μέρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, που προκάλεσε ταχύτατα κινούμενα ποτάμια λάσπης, λάβας και τέφρας, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι εξαιρετικά ισχνές, αναγνώρισε λίγες ώρες πριν ανασταλούν οι έρευνες ο Καμπάνιας.

«Αν παγιδευτείς σε πυροκλαστική ροή, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις ζωντανός», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι κάποιες εντελώς απανθρακωμένες σοροί ενδέχεται να μη βρεθούν ποτέ.

Ο Έντι Σάντσες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η έκρηξη της Κυριακής απελευθέρωσε «πολλή ενέργεια» και ότι ενδέχεται να σημειωθούν και νέες εκρήξεις, μολονότι δεν αναμένονται το ίδιο «καταστροφικές».

Η Εουφέμια Γκαρσία, 48 χρονών, σώθηκε χάρη στον άνδρα της που την ανάγκασε να φύγει από το σπίτι. Τώρα όμως ψάχνει τους τρεις γιους της, τη μητέρα της, τα αδέλφια και τα ανίψια της. «Δεν ήθελα να φύγω, ήθελα να γυρίσω πίσω και δεν έκανα τίποτα για να σώσω την οικογένειά μου», είπε η γυναίκα θρηνώντας. 

«Αν γλιτώσουμε τώρα, θα μας σκοτώσει άλλη έκρηξη», σχολίασε ο 52χρονος Εφράιν Γκονσάλες που έχει βρει καταφύγιο στο Εσκουιντλάν, κοντά στο Ελ Ροντέο, το χωριό που έχει πληγεί περισσότερο από την καταστροφή. Ο Εφράιν πρόλαβε και έφυγε με τη γυναίκα του, κρατώντας στην αγκαλιά του το μωρό τους, όταν η λάβα κατάπιε το σπίτι τους. Ο γιος του, 10 ετών και η κόρη του, 4 ετών, αγνοούνται.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας να κατεβαίνει από το ηφαίστειο και να καλύπτει τον δρόμο ενώ κάτοικοι, μαύροι από τις στάχτες, και διασώστες προσπαθούσαν να φύγουν τρέχοντας.

Ο διευθυντής της Conred Σέρχιο Καμπάνιας εξήγησε ότι τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν από τη λάβα που κατέβαινε με μεγάλη ταχύτητα από το ηφαίστειο.

Η έκρηξη διήρκησε περισσότερες από 16 ώρες αλλά «είναι πιθανή μια νέα ενεργοποίηση», προειδοποίησε ο Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας, συστήνοντας να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα στην περιοχή αυτή.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο», είπε η Αούρα Κονκομπάρ, 38 ετών, από το Ελ Ροντέο, που σώθηκε σαν από θαύμα μαζί με δέκα μέλη της οικογένειάς της.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες έχει κηρύξει τριήμερο πένθος στη χώρα. Είπε επίσης ότι οι πρόεδροι του Μεξικού, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς και εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον πήραν τηλέφωνο για να του εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους και να του δηλώσουν ότι είναι πρόθυμοι να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες.

Πολλά άλλα ηφαίστεια είναι επίσης ενεργά στη Γουατεμάλα.Τον Σεπτέμβριο του 2012, μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε αναγκάσει τις αρχές να απομακρύνουν 10.000 κατοίκους από τις εστίες τους.