Ο εικοσιεπτάχρονος μπλόγκερ, πολέμιος του θρησκευτικού φονταμενταλισμού σφαγιάστηκε με ματσέτες κοντά στη κατοικία του στη Ντάκα. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ανεξάρτητου μπλόγκερ σε διάστημα λίγων εβδομάδων μετά την επίθεση με ματσέτες κατά του Αμερικανού Αβιτζίτ Ρόι.

Ads

Ο Γουασικούε Ραχμάν «μαχαιρώθηκε σήμερα το πρωί με ματσέτες σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το σπίτι του στην Ντάκα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Δύο άνδρες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το σημείο της δολοφονίας συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με άλλον μπλόγκερ, το θύμα ήταν γνωστό για τα κείμενά του κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. «Φαίνεται ότι ο Ραχμάν υπέγραφε ως Kutshit Hasher Chhna [Μικρό Κακό Παπί], δήλωσε ο υπεύθυνος του δικτύου των μπλόγκερ Blogger and Online Activists Network. «Ήταν ένας προοδευτικός ελεύθερος στοχαστής, αντίθετος στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό» προσέθεσε.

Η δολοφονία του έρχεται έναν μήνα μετά τη δολοφονία με ματσέτες του αμερικανού μπλόγκερ Αβίτζιτ Ρόι, καθώς βρισκόταν καθ΄ οδόν για το σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του.

Ads

Ο Αβίτζιτ Ρόι ήταν άθεος και ιδρυτής του μπλογκ Mukto-Mona (Ελεύθερη Σκέψη) και ένθερμος θιασώτης του σεκιουλαρισμού σε μία χώρα όπου το 90% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Γεννημένος στο Μπανγκλαντές, είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια.

Η δολοφονία προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα του και στον κόσμο, με διαδηλώσεις εκατοντάδων ανθρώπων που ζητούσαν Δικαιοσύνη. Ένας ισλαμιστής, που θεωρείται κύριος ύποπτος για τη δολοφονία του Αβίτζιτ Ρόι, συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου.