Μετά από δεκαετίες ηρεμίας ένα αιματηρό επεισόδιο μεταξύ Ινδίας και Κίνας ανεβάζει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ads

Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς στρατιώτες και από τις δύο πλευρές με το αιματηρό περιστατικό να σημειώνεται στα σύνορα των δύο χωρών και συγκεκριμένα στην κοιλάδα Γκαλγουάν.

Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πεκίνο ότι επιχειρεί να αλλάξει μονομερώς στο status quo στην περιοχή και την συνοριογραμμή που έχει καθοριστεί από τον πόλεμο του 1962.

Από την πλευρά του το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε έντονα για το περιστατικό , τονίζοντας ότι παραμένει προσηλωμένο στην ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή.

Ads

Σύμφωνα με το Euronews, Χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο χώρες, μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Λαντάκ κοντά στο Θιβέτ εδώ και έναν μήνα, την ώρα που αξιωματούχοι του στρατού και διπλωμάτες έχουν πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων για να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Η αμφιλεγόμενη περιοχή εκτείνεται περίπου 3.500 χιλιόμετρα στο σημείο των συνόρων που οι δύο χώρες αποκαλούν «Γραμμή πραγματικού ελέγχου»

Ινδία και Κίνα πολέμησαν το 1962 για τα σύνορά τους και από τότε τα δύο κράτη προσπαθούν να βρουν μία «κοινά αποδεκτή γραμμή» για τις αμφισβητούμενες περιοχές.