Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία για την ένταξη των χωρών ΝΑΤΟ. 

Ads

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας πως η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί προθεσμία για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία. 

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας και γι αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών χωρών. Τα βασικότερα αιτήματα της Άγκυρας είναι ο τερματισμός της υποστήριξης του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στους Κούρδους και η άρση του εμπάργκο όπλων. 

Οποιαδήποτε πρόοδος στις συνομιλίες «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα κάνουν βήματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Ads

Μάλιστα ο Ιμπραήμ Καλίν, θέλοντας να υποστηρίξει τη στάση της Τουρκίας, υπενθύμισε πως «η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε “ναι” στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

«Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, αναγνωρίζοντας πως «οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία είναι θεμιτές και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε». «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας (…) και προσβλέπω στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε. 

Προσέθεσε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό».