Αδαμαντωρύχοι ανακάλυψαν στην έρημο της Ναμίμπια στην Αφρική, ναυάγιο πλοίου ηλικίας 500 ετών, φορτωμένο με χρυσά νομίσματα αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ads

Tο πλοίο Bom Jesus ή Good Jesus, ανακαλύφθηκε από γεωλόγους της εταιρείας διαμαντιών De Beers, τον Απρίλιο του 2008 κοντά στην ακτή Oranjemund.

Η ανακάλυψη του έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία των ναυαγίων.

image

Ads

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ναυάγια όλων των εποχών και προστατεύεται από την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομία της UNESCO.

image

Το πορτογαλικό πλοίο που απέπλευσε από τη Λισσαβόνα το 1533 με καπετάνιο τον Sir Francisco de Noronha, βυθίστηκε αύτανδρο, μαζί με όλο το πλήρωμα του, ενώ ταξίδευε στην Ινδία.

image

Οι γεωλόγοι δε βρήκαν αμέσως τον θησαυρό, καθώς ήταν θαμμένος κάτω από την άμμο, αλλά ανακάλυψαν περίεργα κομμάτια από ξύλο και μέταλλο κατά μήκος της παραλίας τα οποία παρέπεμπαν σε ναυάγιο.

‘Επρεπε να περάσουν έξι μέρες έως ότου ανακαλύψουν το πρώτο σεντούκι γεμάτο χρυσό.

image

Το πλοίο περιείχε γερμανικούς ράβδους χαλκού, ελεφαντόδοντο από τη Δυτική Αφρική, ασημένια νομίσματα, ξίφη και μαχαίρια, είδη ένδυσης, χρυσά νομίσματα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Φλωρεντία και την Βενετία και φυσικά σκελετοί.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το καράβι ανήκει στην Πορτογαλία, ωστόσο, «η πορτογαλική κυβέρνηση, παραιτήθηκε -με μεγάλη γενναιοδωρία- του δικαιώματος αυτού, επιτρέποντας στη Ναμίμπια να κρατήσει το χρυσό».