Το «Έρεβος» και το «Τρόμος» είναι θρυλικά. Πρόκειται για τα δυο πλοία των Βρετανών εξερευνητών που εξαφανίστηκαν στην Αρκτική πριν από 170 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας για την αναζήτηση του μυθικού Βορειοδυτικού Περάσματος.  

Ads

Η τελευταία φορά που κάποιος είχε δει τα δυο πλοία ήταν το 1840. Κυβερνήτης τους ο εξίσου θρυλικός Σερ Τζον Φράνκλιν. Για το «Τρόμος», το «Έρεβος» και τον ίδιο έχουν γραφτεί τραγούδια, μυθιστορήματα και ποιήματα. 

Τα δυο ναυάγια έχουν λοιπόν γραφτεί στην ιστορία. Τώρα, μετά από 170 χρόνια που αποτελούσαν το απόλυτο μυστήριο, αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. 

Το «Έρεβος» βρέθηκε πριν από μόλις δυο χρόνια, το 2014. Και τώρα το ίδρυμα Ερευνών της Αρκτικής στον Καναδά ανακοίνωσε ότι το πλοίο «Τρόμος» εντοπίστηκε από ερευνητικό σκάφος. 

Ads

image

image

Το Έρεβος που βρέθηκε το 2014

«Είναι η απόλυτη χρονο-κάψουλα»

«Πρόκειται για την απόλυτη χρόνο – κάψουλα» λέει ο Άντριαν Σιμνόφσκι, επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής που βρήκε το «Τρόμος». 

Το πλοίο – φάντασμα εντοπίστηκε 23.7744 μέτρα από την Παραλία του Τρόμου που βρίσκεται στο νησί του Βασιλιά Γουίλιαμ και μόλις 31 μίλια μακριά από το Έρεβος. 

Μέσα στον «Τρόμο»: 

Η αποστολή και η τραγωδία 

Το 1845 ο Σερ Τζον Φράνκλιν και οι 128 άντρες του ξεκίνησαν την φιλόδοξη αποστολή τους. Να βρουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα, τον πολυπόθητο σύντομο δρόμο για την Ασία, το πέρασμα που μέσω της παγωμένης αρκτικής συνέδεε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. 

image

Ο Σερ Τζον Φράνκλιν 

Και οι 128 δεν γύρισαν ποτέ πίσω σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της εξερεύνησης της Αρκτικής. Οι ιστορικοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πλοία παγιδεύτηκαν στους πάγους και τα μέλη του πληρώματος πέθαναν τους επόμενους μήνες. 

Το πλήρωμα εγκατέλειψε τα πλοία – κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο του 1848 – στην προσπάθειά του να γυρίσει πίσω από την ξηρά. 

Για τον εντοπισμό των δυο ναυαγίων έγιναν δεκάδες έρευνες από το 1800 έως σήμερα και πολλές από αυτές κατέληξαν επίσης σε τραγωδία. 

Το Βορειοδυτικό Πέρασμα τελικά βρέθηκε αλλά αποδείχτηκε τελείως αφιλόξενο για τη ναυτιλία λόγω του πάγου και των καιρικών συνθηκών. 

Το στοιχείο που οδήγησε στο στοιχειό 

Ο Σιμνόφσκι είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα το μυστήριο θα είχε παραμείνει μυστήριο αν δεν είχε γίνει μια βραδινή συζήτηση με φίλους. 

Ένας από τους συνδαιτυμόνες θυμήθηκε ότι κυνηγώντας κοντά στην παραλία του Τρόμου είχε δει κάτι σαν κατάρτι πλοίου μέσα στη θάλασσα. Τράβηξε μάλιστα φωτογραφίες. 

Ωστόσο, σε μια πραγματικά άτυχη στιγμή η μηχανή του έσπασε και τα στιγμιότυπα χάθηκαν. Κράτησε δε, την ιστορία μυστική καθώς νόμισε ότι κανείς δεν θα τον πιστέψει. 

Η ιστορία του πάντως έγινε η αφορμή για την ανακάλυψη.

Ήδη το Ίδρυμα Ερευνών της Αρκτικής «έφτασε» στο ναυάγιο με ένα μικρό ρομποτικό όχημα που συνέλαβε εκπληκτικές, πραγματικά στοιχειωμένες εικόνες, καθώς το «Τρόμος» βρίσκεται σε πραγματικά άριστη κατάσταση. 

image

image

image

Το «Τρόμος»