«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ads

Η έκκληση αυτή έγινε μετά από συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 29 κρατών μελών του Οργανισμού, έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία.

«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επισήμαναν στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σήμερα ότι τα συντονισμένα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η έσχατη λύση και στόχευαν στο να μπει ένα τέλος στην διάπραξη επιθέσεων με χημικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Ads

Οι τρεις σύμμαχοι ενημέρωσαν τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε μια ειδική συνεδρίαση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έλαβαν τη στήριξη των υπολοίπων 26 κρατών μελών, που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των διπλωματικών πιέσεων με στόχο την απαγόρευση των επιθέσεων με χημικά όπλα όπως ακριβώς εκείνης που η Δύση πιστεύει ότι διέπραξε η Δαμασκός την 7η Απριλίου στη Ντούμα.

Οι επιδρομές «υποβάθμισαν τις δυνατότητες της Συρίας να διεξάγει νέες επιθέσεις και την ίδια ώρα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για την αποτροπή άλλων επιθέσεων» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θα εγγυηθούμε ποτέ πλήρως ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις όσο υπάρχουν καθεστώτα που είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα» υπογράμμισε.

«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να υπάρχει τιμωρία και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν».

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν να επιτρέψουν την «ταχεία, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία.