Λέγεται συχνά ότι η λήψη των ναρκωτικών για αύξηση της απόδοσης δεν έχει κανένα νόημα για τους ποδοσφαιριστές. Τότε γιατί τόσοι πολλοί το κάνουν; Μια εσωτερική λίστα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ αποκαλύπτει τις ουσίες που επιλέγουν και κάνουν χρήση οι παίκτες, γεγονός που οι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου επιδιώκουν να υποβαθμίσουν.

Ads

Ο Mehmet Scholl, ένας πρώην αστέρας της Μπάγερν Μονάχου και νυν τηλεοπτικός σχολιαστής, για παράδειγμα, επιμένει ότι οι ναρκωτικές ουσίες δεν λειτουργούν στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο, είπε, είναι πολύ περίπλοκο. «Ας υποθέσουμε ότι έχετε πάρει κάτι για να χτίσετε τους μυς σας, τότε σχεδόν βέβαια θα έχετε πρόβλημα συντονισμού. Εάν όμως πάρετε κάτι για να επανέλθετε, θα γίνετε πιο αργοί» σύμφωνα με τον Μεχμέτ.

Γιατί, λοιπόν, τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές λαμβάνουν ναρκωτικές ουσίες;

Το 2015 μόνο, υπήρξαν 149 περιπτώσεις ντόπινγκ σε όλο τον κόσμο. Τώρα, όπως δημοσιεύει το Spiegel, υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με καθεμία από αυτές τις ουσίες που βρέθηκαν να χρησιμοποιούνται ύστερα από τα τεστ. Σε ένα 20σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανεπιθύμητα αναλυτικά πορίσματα» ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) έχει καταγράψει μια λίστα απαγορευμένων ουσιών που εντοπίστηκαν στα δείγματα που ελήφθησαν από τους παίκτες.

Ads

image
Ένας επιθεωρητής ντόπινγκ από τον Εθνικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ της Γερμανίας

Θετικοί στα τεστ ντόπινγκ βρέθηκαν παίκτες από τη Βραζιλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις χρήσης ουσιών από ποδοσφαιριστές χωρών όπου το άθλημα δεν κυριαρχεί, όπως η Ταϊλάνδη, η Εσθονία και η Μάλτα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης μια υπόθεση στη Γερμανία, από ένα δείγμα ούρων που ελήφθη τον Μάιο του 2015 και αναλύθηκε από το Ινστιτούτο Βιοχημείας στο τμήμα Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Το δείγμα σημαίνεται «GER-FOOT» (δώσε πόδια) και αριθμείται «DFB6145466.»

Το δείγμα περιείχε την πρεδνιζολόνη, ένα συνθετικό παράγωγο της κορτιζόλης, που έχει κυρίως αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες και που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα απόδοσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αθλητές απαγορεύεται να το παίρνουν.

Το πόρισμα του WADA δεν περιλαμβάνει τα ονόματα των παικτών και των ομάδων που παίζουν. Μόνο οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες στις αντίστοιχες χώρες γνωρίζουν ποιοι είναι οι θετικοί στα τεστ και κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Οι υπεύθυνοι ωστόσο έχουν κάνει ό, τι μπορούν για να υποβαθμίσουν το πρόβλημα του ντόπινγκ

Ήδη όμως, υπήρξαν μια σειρά από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια. Το 2004, για παράδειγμα, ο γιατρός της ομάδας Γιουβέντους Τορίνο δέχτηκε ποινή φυλάκισης για την έγχυση ΕΡΟ σε παίκτες κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Η ερυθροποιητίνη (EPO) παράγεται από τα νεφρά για να ρυθμίσει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το 1987 η ανασυνδυασμένη EPO έγινε διαθέσιμη στην Ευρώπη, ενώ έως το 1990 ένας αριθμός θανάτων Ολλανδών και Βέλγων ποδηλατών συνδέθηκε με τη χρήση της. Έτσι το 1990 η Δ.Ο.Ε απαγόρευσε τη χρήση της. Υπήρξαν περιπτώσεις χρυσών Ολυμπιονικών που βρέθηκαν θετικοί και τιμωρήθηκαν. Η ερυθροποιητίνη χρησιμοποιείται κακώς από τους αθλητές, για να επιφέρει αποτελέσματα παρόμοια με αυτά του ντόπινγκ αίματος.

Πέρυσι, στη γαλλική εθνική ομάδα ο Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής Mamadou Sakho (Μαμαντού Σακό) ανακαλύφθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει higenamine, μια ουσία η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

Οι περισσότεροι από τους παίκτες που αναφέρονται στο έγγραφο του  WADA είναι επαγγελματίες. Στις πιο πολλές χώρες, είναι κατά κύριο λόγο οι αθλητές στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αφού αυτοί κυρίως είναι υπό δοκιμή. Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι οι περισσότερες δοκιμασίες, τεστ, έγιναν μετά από διεθνείς αγώνες.

image

Στις 4 Σεπ., 2015, για παράδειγμα, ένα δείγμα ούρων που αποστέλλεται στο εργαστήριο της Κολωνίας είναι από παίκτη, ο οποίος είχε δοκιμαστεί μετά από έναν αγώνα UEFA. Οι επιστήμονες παρατήρησαν «Αναλυτικό Εύρημα». Το δείγμα είχε εντοπιστεί θετικό για τις αμφεταμίνες.

Ορμόνες και στεροειδή

Μια ημέρα πριν από την εργαστηριακή εξέταση, η UEFA είχε εννέα προκριματικούς αγώνες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016. Ανάμεσα στα παιχνίδια εκείνη την ημέρα ήταν Ολλανδίας σε σχέση με την Ισλανδία, το Βέλγιο έναντι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Ιταλίας κατά της Μάλτας. Η UEFA δεν είπε αν το δείγμα προήλθε από ένα από αυτά τα παιχνίδια, αλλά ο σύλλογος είχε πει ότι ο παίκτης υπέφερε από ADHS και εξαιρούνταν από το διεγερτικό, γι’ αυτό και δεν τιμωρήθηκε.

Ποιες απαγορευμένες ουσίες, όμως, έχουν την τάση να παίρνουν οι ποδοσφαιριστές; Η απάντηση είναι: ό, τι μπορούν να πάρουν στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων.

Το έγγραφο του WADA περιλαμβάνει αμφεταμίνες, φάρμακα για το άσθμα, αντι-οιστρογόνα, ορμόνες πεπτιδίων και αναβολικά στεροειδή. Ορισμένοι παίκτες έχουν αλιευθεί με μια ουσία που μπορεί να συγκαλύψει απαγορευμένες ουσίες ντόπινγκ, ενώ άλλοι παίκτες βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση κάνναβης ή κοκαΐνης.

Τα διεγερτικά, μόλις πριν από ένα παιχνίδι, μπορούν για παράδειγμα, να αυξήσουν την επιθετικότητα ενός αθλητή. Τα στεροειδή δυναμώνουν τους μυς και βοηθούν τους τραυματίες επαγγελματίες να επιστρέψουν πιο γρήγορα στον αγωνιστικό χώρο. Στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού, ουσίες που δρουν όπως τα στεροειδή, τα οποία όμως είναι δύσκολο να ανιχνευθούν, έχουν πρόσφατα γίνει δημοφιλής. Ονομάζονται SARMs, και θεωρούνται ως η επόμενη γενιά του ντόπινγκ.

image

Σύμφωνα με την FIFA, περίπου 30.000 δοκιμές πραγματοποιούνται σε παίκτες κάθε χρόνο. Η οργάνωση επιμένει ότι κανένα άλλο άθλημα δεν παρακολουθείται τόσο για ντόπινγκ και ισχυρίζεται ότι μόνο το 0,24 τοις εκατό των δειγμάτων που ελήφθησαν το 2015 βγήκαν θετικά. Σε μόλις 78 περιπτώσεις, η FIFA λέει, ότι οι παίκτες βρέθηκαν να έχουν πάρει απαγορευμένες ουσίες.

Μόλις 78; Ο WADA μετράει 149, σχεδόν διπλάσιες.

Στο Μεξικό για παράδειγμα, μια σειρά από παίκτες βρέθηκαν θετικοί το 2015, συνολικά 33 περιπτώσεις. Όλοι οι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν να έχουν λάβει κλενβουτερόλη, μια ουσία που συσσωρεύεται μυϊκή μάζα και χρησιμοποιείται κυρίως από bodybuilders. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία φαίνεται επίσης να έχει μια ξεχωριστή άποψη για το τι συνιστά ντόπινγκ και τι όχι. Το 2015, εννέα παίκτες στην Αγγλία ήταν θετικοί για ντόπινγκ. Δύο είχαν πάρει σαλβουταμόλη, ένας πήρε αμφεταμίνες, άλλος έκσταση και άλλοι είχαν κάνει χρήση κοκαΐνης, οι οποίοι έλαβαν προειδοποιήσεις αλλά δεν τιμωρήθηκαν.

Στο αγγλικό ποδόσφαιρο, όμως, η κοκαΐνη και το χασίς θεωρούνται «κοινωνικά ναρκωτικά.» Αν οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν τις ουσίες τις ημέρες των αγώνων, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Ένας από τους παίκτες που ανακαλύφθηκε να έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης το 2015, για παράδειγμα, δεν τιμωρήθηκε επειδή η χρήση του φαρμάκου μετά από ένα θάνατο στην οικογένεια θεωρήθηκε ως ελαφρυντική περίσταση.

Είναι γεγονός ότι οι κορυφαίοι παίκτες στην αγγλική Premier League έχουν σκληρά χρονοδιαγράμματα. Παίζουν για την ομάδα τους στο εθνικό πρωτάθλημα, σε δύο αγώνες κυπέλλου και στο Τσάμπιονς Λιγκ – με κάποιους παίκτες να παίζουν και για τις εθνικές τους ομάδες. Ανάλογα συμβαίνουν και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Γερμανίας, όπου πολλοί παίζουν μεταξύ 60 και 70 παιχνίδια ανά σεζόν. Είναι όλα αυτά δυνατά χωρίς χημική βοήθεια;

image

Η γερμανική περίπτωση στον κατάλογο της WADA, κατέχει σημαντική θέση ωστόσο δεν έχει συνέπειες.

Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου όμως εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι αθλητές παίρνουν την ενέργειά τους μόνο από τα ζυμαρικά και το ισοτονικό αθλητικό ποτό. Πράγματι, τα δύο μεγαλύτερα ψέματα στον κόσμο του ποδοσφαίρου είναι ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι παίκτες και ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί απαγορευμένες ουσίες.