Έκκληση για βοήθεια απηύθυναν Σερβία και Βοσνία, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απομάκρυνσης ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Στη Σερβία περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους ενώ 16 είναι οι νεκροί. Στους 28 οι νεκροί στην Βοσνία. Ένας νεκρός στην Κροατία. 

Ads

 
Στην Σερβία ορυχεία πλημμύρισαν, χωράφια καλύφθηκαν με νερό, γέφυρες παρασύρθηκαν, ενώ σχεδόν 100.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα, την ώρα που γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για να προστατευθούν οι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Αστυνομικοί, στρατιώτες και εργάτες προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά, προκειμένου να μη φτάσουν στο σταθμό Νίκολα Τέσλα. Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα νερά έχουν παρασύρει ορισμένες από τις 100.000 νάρκες που πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένες στην περιοχή, ενώ παρέσυραν και τις προειδοποιητικές πινακίδες σε κάποια ναρκοπέδια.
 
Η κατάσταση είναι η ίδια στη Βοσνία. «Η κατάσταση είναι καταστροφική» δήλωσε ο Αντίλ Οσμάνοβιτς, υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα βόρεια της χώρας, όπου σπίτια, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν καλυφθεί από τα νερά. Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού της χώρας) έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια. Περισσότερα από 100.000 σπίτια και άλλα κτήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περίπου 1 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
 
Η προσοχή των αρχών των δυο χωρών είναι στραμμένη στον ποταμό Σάβα καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της στάθμης του, γεγονός που μπορεί να επιτείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Τα νερά του Σάβα, που έσπασαν τα φράγματα σε πολλές τοποθεσίες της περιοχής της Μπιγελίνα, έχουν πλημμυρίσει πολλά χωριά της περιοχής. Έξι χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Το νερό σε αυτά τα χωριά φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα.
 
Για τις επιχειρήσεις διάσωσης και για τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού στους πληγέντες επιστρατεύτηκαν πέντε ελικόπτερα και προσωπικό από την Ουγγαρία, την αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο (Eulex), την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία. Αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου. Το αεροσκάφος μετέφερε γεννήτριες και αντλίες. Σύντομα θα φθάσει και δεύτερη πτήση με τρόφιμα και νερό.