Η έρευνα διήρκεσε δέκα μήνες. Οι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με το παρελθόν της Μαρία Αντέλα Κούφελντ Ριβέρα, τριάντα ετών, κατάσκοπο στις υπηρεσίες του Ρώσου προέδρου Πούτιν, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Για τις ανάγκες της έρευνας η La Repubblica συνεργάσθηκε με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τον ιστότοπο ερευνών Bellingcat και το The Insider.

Ads

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η Αντέλα κατάφερε να παρεισφρήσει στη βάση NATO της Νάπολης και στον Έκτο Αμερικανικό Στόλο. Η κοπέλα χρησιμοποίησε ρωσικό διαβατήριο για να εισέλθει στην Ιταλία, το οποίο ανήκει στο Gru, τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας.

«Mία σύγχρονη Μάτα Χάρι, η οποία χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές για να σαγηνεύει τους συνομιλητές της», γράφει η La Repubblica. Το ονοματεπώνυμο που δήλωνε φυσικά δεν ήταν  το πραγματικό της και σύμφωνα με τα όσα είχε πει, ήταν γεννημένη στο Περού από Γερμανό πατέρα.

Η πρώτη Ρωσίδα πράκτορας που εισχώρησε στο ΝΑΤΟ

Ads

H δημοσιογραφική έρευνα δεν μπόρεσε να εξακριβώσει το αν η κατάσκοπος βρήκε, τελικά, πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες, και αν μόλυνε με ιούς τα κινητά και τους υπολογιστές, όσων συνάντησε, προσεγγίζοντάς τους ως φίλη. 

Ήρθε σε επαφή, όμως, με πρόσωπα-κλειδιά στη βάση του NATO και του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Κανένας Ρώσος πράκτορας στο παρελθόν δεν στάθηκε ικανός να  εισχωρήσει τόσο βαθιά σε ανώτατα επίπεδα διοίκησης της Ατλαντικής Συμμαχίας», υπογραμμίζει ο ιταλικός τύπος.

Παράλληλα, πρέπει να διαπιστωθεί αν η όλη ιστορία της Μαρία Αντέλα συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη σύλληψη ενός Γάλλου αξιωματικού, ο οποίος εργαζόταν στη βάση της Ατλαντικής Συμμαχίας της Νάπολης και πριν δυο χρόνια συνελήφθη, με την κατηγορία ότι πούλησε απόρρητα στοιχεία και ντοσιέ στις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες Gru.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η συγκεκριμένη Ρωσίδα κατάσκοπος χρησιμοποίησε τρία διαφορετικά ρωσικά διαβατήρια. Έφυγε εντελώς ξαφνικά από την Ιταλία το 2018. Από τη Νάπολη επιβιβάσθηκε σε πτήση με προορισμό τη Μόσχα, και από τότε εντελώς χάθηκαν τα ίχνη της.

Πηγή: Deutsche Welle