Ναι υπό προϋποθέσεις στη γερμανική συμμετοχή στον ESM είπε το Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας. Το γερμανικό δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί, αν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο συνάδουν ή όχι με το γερμανικό Σύνταγμα. «Η Γερμανία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Ads

Στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία, η Καρλσρούη δίνει το πράσινο φως για τη συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης, θέτει, ωστόσο, ως ανώτατο όριο συνεισφοράς από μέρους της Γερμανίας τα 190 δισ. ευρώ. Το όριο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με απόφαση των Γερμανών βουλευτών.
 
Επιπλέον το γερμανικό δικαστήριο έθεσε ως όρο να λαμβάνει πάντοτε γνώση η Βουλή των κινήσεων του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να διασφαλιστεί πως το απόρρητο που καλύπτει τις δραστηριότητες του ESM δεν θα εμποδίζει την ενημέρωση των Γερμανών βουλευτών.
 
To Δικαστήριο απέρριψε επίσης τις ενστάσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
 
Ο Γερμανός πρόεδρος μπορεί πλέον να κυρώσει τη συμμετοχή του Βερολίνου στον ESM, όπως έχει ήδη ψηφιστεί, και ο μόνιμος μηχανισμός να μπει χωρίς άλλα εμπόδια σε λειτουργία.
 
Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία, ο πρόεδρος του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε υπογράμμισε πως στη λήψη της απόφασης συνυπολογίστηκε και η βαρύνουσα σημασία της υπόθεσης για τη συνολική οικονομική σταθερότητα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του ESM εγείρει «αβεβαιότητες» για την γερμανική έκθεση σε ευρωπαϊκό χρέος. Επιπλέον, σημείωσε ότι «μόνο με δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να έχει μέλλον η Ευρώπη», μια επισήμανση που θεωρήθηκε ασυνήθιστη για την Καρλσρούη.
 
Οι επικριτές του ESM στη Γερμανία υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι η συμμετοχή στο μόνιμο μηχανισμό συνιστά «λευκή επιταγή» και ο ESM δεν είναι υπόλογος στη δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική ηγεσία.

«Η Γερμανία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η έμφαση που έδωσε το δικαστήριο στα δικαιώματα του κοινοβουλίου διασφαλίζει τους βουλευτές και τους φορολογούμενους. Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της, ότι τα κράτη που πλήττονται από την κρίση πρέπει να αναλάβουν τα ίδια την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ads

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έχουν ευθύνη όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το καθήκον της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι χαρακτήρισε «εξαιρετική είδηση» την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος έκανε λόγο για μία «καλή είδηση». 

«Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της απόφασης, προσβλέπω στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που εκκρεμούν προκειμένου να μπορέσει τα τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρετίζοντας την απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.