Ανταλλαγή των παλιών «κουρεμένων» ομολόγων της Αργεντινής με νέα ομόλογα που θα εκδοθούν υπό το αργεντινικό Δίκαιο επιδιώκει το Μπουένος Άιρες, ώστε να παρακάμψει το δικαστικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη Νέα Υόρκη και να μπορέσει να πληρώσει κανονικά τα τοκοχρεολύσια.

Ads

Η πρόταση, την οποία παρουσίασε με διάγγελμα η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, δείχνει ότι βρίσκεται μακριά το ενδεχόμενο συμφωνίας στη διαμάχη με τα κερδοσκοπικά fund που απαιτούν την αποπληρωμή των μη κουρεμένων ομολόγων τους ωθώντας έτσι την χώρα σε μια νέα χρεοκοπία.

H πρόταση καλεί επίσης και όσους ομολογιούχους δεν είχαν πάρει μέρος στο «κούρεμα» να συμμετέχουν στη διαδικασία. Φέρνοντας έτσι πλήρως τα ομόλογα στην δική της δικαιοδοσία, η Αργεντινή ευελεπιστεί ότι το αδιέξοδο θα παρακαμφθεί οριστικά.

Το Μπουένος Άιρες έχει ήδη διαβιβάσει από τον Ιούνιο στην New York Mellon, την τράπεζα που εξέδωσε τα ομόλογα, τα 539 εκατ. δολάρια σε τόκους που έπρεπε να πληρωθούν για τα «κουρεμένα» ομόλογα. Όμως αυτά δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν μέχρι να αποζημιώνονταν τα κερδοσκοπικά fund κατά την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου. 

Ads