Συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας  και αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων τις κατηγορίες της αμέλειας καθήκοντος και της παραβίασης του ναυτικού δικαίου. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί και για άλλα δύο μέλη του πληρώματος. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο καπετάνιος δεν βρισκόταν στο πηδάλιο όταν άρχισε να βυθίζεται το πλοίο. Στο μεταξύ, εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι  268 αγνοούμενοι επιβάτες, μεταξύ των οποίων δεκάδες μαθητές. Στους 28 οι νεκροί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Αυτοκτόνησε καθηγητής που διασώθηκε από το ναυάγιο. «Θα ξαναγίνω δάσκαλος στην άλλη ζωή για τους μαθητές μου» φέρεται να γράφει στο σημείωμα που άφησε.

Ads

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, την ώρα που το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται, στο πηδάλιο βρισκόταν ο τρίτος αξιωματικός, ενώ ο πλοίαρχος, Λι Τζουν Σοκ, πιθανόν δεν βρισκόταν στη γέφυρα. Επιπλέον έδωσε με καθυστέρηση την εντολή της εκκένωσης. Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη του πληρώματος, εγκατέλειψαν το πλοίο, ενόσω οι επιβάτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι.

Ο πλοίαρχος  αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παραβίασης του νόμου περί των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, μετέδωσε το δίκτυο KBS. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν τον καπετάνιο με κουκούλα να λέει: «Ζητώ συγγνώμη από τους επιβάτες, τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Διαβάστε επίσης: Ν. Κορέα: Βίντεο ενώ βυθίζεται το πλοίο – «Μείνετε στις θέσεις σας»

Ads

Στο μεταξύ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι 48 ώρες μετά το δυστύχημα είναι απίθανο να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους 268 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό είναι σχεδόν μηδαμινές», δήλωσε ένας υπεύθυνος της ακτοφυλακής σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ είχαν επιβιβαστεί σε ένα από τα πλοία που έχουν σπεύσει γύρω από το Sewol.

image

image

Το πλοίο βρίσκεται πλέον ολόκληρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εικόνες του οποίου μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί. Στο σημείο έχουν φτάσει τρεις γερανοί προκειμένου να προσπαθήσουν να μετακινήσουν το φέρι σε άλλο σημείο με λιγότερα ρεύματα.

Εκατοντάδες δύτες που βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος, περίπου 20 χιλιόμετρα από τις νοτιοδυτικές ακτές την Νότιας Κορέας, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εισέλθουν στο πλοίο εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Τα σωστικά συνεργεία εγχέουν οξυγόνο στην αίθουσα του εστιατορίου του πλοίου όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν οι περισσότεροι επιβάτες την ώρα του δυστυχήματος.

image

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιε, επισκέφτηκε το γυμναστήριο του νησιού Τζίντο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι συγγενείς των αγνοουμένων (κεντρική φωτογραφία). «Τι κάνετε ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν; Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χρόνος!» φώναξε μια γυναίκα. Στο γυμναστήριο μια μητέρα παρακαλούσε: «Η κόρη μου βρίσκεται εκεί κάπου, στην παγωμένη θάλασσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε την!».

Αυτοκτόνησε καθηγητής που σώθηκε από το ναυάγιο

Καθηγητής ο οποίος σώθηκε από το ναυάγιο του πλοίου στη Νότια Κορέα,  βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η σορός του καθηγητή, ο οποίος ήταν υποδιευθυντής του Λυκείου που φοιτούσαν οι εκατοντάδες μαθητές οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο, βρέθηκε στο νησί Τζίντο, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι διασωθέντες του ναυαγίου.

«Το να επιβιώσεις μόνο (εσύ) είναι πολύ οδυνηρό όταν άλλοι 200 αγνοούνται. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη. Εγώ προχώρησα (το θέμα) της εκδρομής. Θα ξαναγίνω δάσκαλος στην άλλη ζωή για τους μαθητές μου, οι σοροί των οποίων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί»
φέρεται να γράφει ο 52χρονος υποδιευθυντής Κανγκ Μιν Κίου στο σημείωμα που βρέθηκε στο πορτοφόλι του, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Συλλυπητήρια Μπαράκ Ομπάμα

Τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου στη Νότια Κορέα εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας ότι ο αμερικανικός στρατός θα παράσχει στην χώρα οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για να διεξάγει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η Νότια Κορέα αποτελεί έναν εκ των στενότερων συμμάχων μας και το προσωπικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και οι Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στο σημείο και βοηθούν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης» είπε ο Ομπάμα. «Έχω κατευθύνει το στρατό μας να παράσχει οποιαδήποτε και κάθε βοήθεια που θα ζητηθεί από τους εταίρους μας της Κορέας τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια μιας οκταήμερης περιοδείας σε 4 χώρες της Ασίας η οποία ξεκινά την Τετάρτη 23 Απριλίου.