Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί από το τραγικό ναυάγιο στη Νότια Κορέα, καθώς το πρωί βρέθηκαν τρεις ακόμη σοροί. Ο πλοίαρχος του Sewol, που συνελήφθη, υποστήριξε το Μ. Σάββατο ότι καθυστέρησε την εκκένωση του πλοίου εξαιτίας της θαλασσοταραχής και της απουσίας σωστικών σκαφών. Στο μεταξύ, το δίκτυο Arirang μετέδωσε ότι η επίσης συλληφθείσα 26χρονη τρίτη αξιωματικός, που βρισκόταν στο πηδάλιο Sewol την ώρα που σημειώθηκε η ναυτική τραγωδία, δεν είχε οδηγήσει ποτέ ξανά πλοίο σε αυτή την διαδρομή.

Ads

Ο  πλοίαρχος Λι Τζουν Σέοκ έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, επειδή δεν ζήτησε αμέσως την εκκένωση του πλοίου μετά την πρόσκρουση και κράτησε τους 476 επιβάτες στις θέσεις τους για 40 λεπτά. Όταν το πλοίο πήρε κλίση ήταν πολύ αργά, καθώς οι επιβάτες δεν κατάφεραν να διασχίσουν τους διαδρόμους την ώρα που η στάθμη του νερού ανέβαινε. Ο καπετάνιος φέρεται επίσης να άφησε σε έναν άπειρο ναύτη τον έλεγχο του πλοίου κατά τη στιγμή της βύθισης του, ενώ ο ίδιος δεν ήταν καν στην γέφυρα.

Αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της αμέλειας καθήκοντος και της παραβίαση του δικαίου της θάλασσας ενώ κατηγορείται και επειδή ήταν από τους πρώτους που απομακρύνθηκαν από το πλοίο την ώρα που οι επιβάτες εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι και κινδύνευαν.

Διαβάστε επίσης: Ν. Κορέα: Βίντεο ενώ βυθίζεται το πλοίο – «Μείνετε στις θέσεις σας»

Ads

«Εκείνη την ώρα (στη διάρκεια των 40 λεπτών μετά την πρόσκρουση), δεν είχαν φτάσει τα σωστικά σκάφη. Δεν υπήρχαν ούτε ψαροκάικα ούτε άλλα σκάφη για να βοηθήσουν», δήλωσε ο πλοίαρχος με κατεβασμένο το κεφάλι του και καλυμμένο με μια κουκούλα, όπως μεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς

«Τα ρεύματα ήταν ισχυρά και τα νερά πολύ κρύα στο σημείο εκείνο», σημείωσε, προσθέτοντας πως σκέφτηκε «ότι οι επιβάτες θα παρασύρονταν και θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες αν εκκένωναν το πλοίο άτακτα, χωρίς σωσίβια». «Το ίδιο θα ίσχυε κι αν είχαν σωσίβια», κατέληξε.

Ορισμένοι συγγενείς των περισσότερων από 200 παιδιών που αγνοούνται προσέφεραν σήμερα δείγμα του DNA τους για να βοηθήσουν στην αναγνώριση των σορών, καθώς όσο περνούν οι ώρες η επιχείρηση διάσωσης μετατρέπεται μάλλον σε μια αποστολή περισυλλογής των νεκρών που έχουν εγκλωβιστεί στο κύτος του Sewol.

Το Sewol μετέφερε 476 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 352 μαθητές ενός λυκείου της νότιας Σεούλ που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Ο υποδιευθυντής του σχολείου, που διασώθηκε αυτοκτόνησε και βρέθηκε εχθές απαγχονισμένος.

Κανένας ζωντανός δεν έχει βρεθεί από το πρωί της Τετάρτη, οπότε σημειώθηκε το δυστύχημα. Οι 174 επιζήσαντες περισυνελέγησαν πολύ γρήγορα μετά το ναυάγιο στη θάλασσα, ή την ώρα που πηδούσαν από το πλοίο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τον Αύγουστο την Νότια Κορέα, έγραψε στο Twitter: «Σας παρακαλώ προσευχηθείτε μαζί μου για τα θύματα της τραγωδίας με το φέρι στην Κορέα και για τις οικογένειές τους».