Νεκρός σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον βρέθηκε ο Ρώσος εκατομμυριούχος Μιχαήλ Λεσίν, συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads

Ο Μιχαήλ Λεσίν κατηγορούνταν από την αντιπολίτευση για τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Τύπου βρέθηκε νεκρός μέσα σε δωμάτιο του ξενοδοχείου The Dupont Circle στην Ουάσινγκτον.

Για τον θάνατό του φέρεται να έχει ενημερωθεί η ρωσική πρεσβεία, ενώ οι αρχές των δύο χωρών πραγματοποιούν έρευνες για να διαπιστώσουν τις συνθήκες θανάτου του Λεσίν. Το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο μέλη της οικογένειας του Λεσίν μετέδωσε ότι ο 57χρονος Ρώσος υπέστη καρδιακή προσβολή.

Η αστυνομία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο θάνατος αυτός που διαπιστώθηκε την Πέμπτη στη Λεωφόρο Νιού Χαμσάιρ 1500, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο The Dupont Circle, αποτελεί «το αντικείμενο έρευνας».

Ads

Σημειώνεται πως ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μισισίπι, στις νότιες ΗΠΑ, Ρότζερ Γουίκερ, είχε ζητήσει τον Ιούλιο του 2014 τη διενέργεια ομοσπονδιακής έρευνας για το εάν ο Ρώσος αξιωματούχος δεν ξέπλενε μαύρο χρήμα στις ΗΠΑ ή αν ήταν σε επαφή με πρόσωπα τα οποία αποτελούσαν στόχο αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Λεσίν είχε διατελέσει υπουργός Τύπου από το 1999 έως 2004 και στη συνέχεια σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ίδρυση του Russia Today. Το 2013 ήταν γενικός διευθυντής της Gazprom-Media, της εταιρείας συμμετοχών μέσων μαζικής ενημέρωσης του πετρελαϊκού κολοσσού Gazprom, θέση από την οποία παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Ο Λεσίν είχε αποκτήσει περιουσία αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη, καθώς και κατοικίες στο Λος Άντζελες αξίας 28 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων. «Το γεγονός ότι ένας ρώσος αξιωματούχος μπορούσε να συγκεντρώσει τόσο μεγάλα περιουσιακά στοιχεία εγείρει σοβαρά ερωτήματα», τόνιζε ο Αμερικανός γερουσιαστής σε επιστολή του προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, που έφερε ημερομηνία 29 Ιουλίου 2014.